the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Brazil
  5. idsp arquitetos
  6. 2017
  7. House in the Valley / idsp arquitetos

House in the Valley / idsp arquitetos

  • 11:00 - 24 January, 2018
House in the Valley / idsp arquitetos
House in the Valley / idsp arquitetos, © Manuel Sá
© Manuel Sá

© Manuel Sá © Manuel Sá © Manuel Sá © Manuel Sá + 24

  • Architects

  • Location

    Vale das Laranjeiras, Brazil
  • Authors

    Raul Penteado Neto, Renata Boccia
  • Area

    733.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

© Manuel Sá
© Manuel Sá

Text description provided by the architects. The residence is located in one of the first urban allotment of the district of Itaici, in the city of Indaiatuba, interior of São Paulo: the Valley of Laranjeiras. Formed and constituted by a Portuguese’s community, in the early 1980s, it carries in its streets the names of localities and cities of that country.

© Manuel Sá
© Manuel Sá

The site, with 3.000m², has a gentle slope towards the two lakes that exists in the bottom of the valley. The project sought to implement the building providing relationships with some neighbors, maintaining a pre-existing insertion, height and logic, privileging users' privacy and creating paths and surprises from access to free and complete contemplation of the landscape. The spaces were distributed according to the best solar orientation and directed to the main visual axes for the lush landscape of the valley. The social and service areas were arranged on the ground floor, in the center of the site, integrated into the leisure spaces, forming an "L" shape. In a lower plateau, at the bottom of the site, a concrete sports court and a grass field for soccer practice were arranged, associated with granite steps that serve as bleachers. On the upper floor, there are five suites and an office;

© Manuel Sá
© Manuel Sá
Ground floor plan
Ground floor plan
© Manuel Sá
© Manuel Sá

The landscape, the pre-existences and the history of the formation of the allotment were the main guides for the project’s language. However, the project has no intention of mimicking, but adding a new meaning to the valley, drawing attention to the exuberant nature that still remains in that place. The project sought to explores ludic aspects in the compositions that alternate the apparent concrete and the white plaster, crossing the Iberian origin of the allotment with the legacy of the urban landscape of the interior of São Paulo, where the structure-fence dichotomy is so recurrent in the buildings.

© Manuel Sá
© Manuel Sá

It was adopted the construction system in reinforced concrete, traditional and common in the region, for its more affordable costs. Local materials such as pink granite, marbles and crystallites were used in the counters, fireplaces and washbasins. Ceramic flooring in the social and leisure areas and wooden block in the intimate areas.

© Manuel Sá
© Manuel Sá

View the complete gallery

About this office
idsp arquitetos
Office
Cite: "House in the Valley / idsp arquitetos" 24 Jan 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/887557/house-in-the-valley-idsp-arquitetos/> ISSN 0719-8884