the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Barn
  4. Spain
  5. OOIIO Arquitectura
  6. 2017
  7. Former Haystack Refurbishment / OOIIO Arquitectura

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Former Haystack Refurbishment / OOIIO Arquitectura

  • 09:00 - 24 January, 2018
Former Haystack Refurbishment / OOIIO Arquitectura
Former Haystack Refurbishment / OOIIO Arquitectura, © OOIIO Arquitectura, josefotoinmo
© OOIIO Arquitectura, josefotoinmo

© OOIIO Arquitectura, josefotoinmo © OOIIO Arquitectura, josefotoinmo © OOIIO Arquitectura, josefotoinmo © OOIIO Arquitectura, josefotoinmo + 29

© OOIIO Arquitectura, josefotoinmo
© OOIIO Arquitectura, josefotoinmo

Text description provided by the architects. When we started to build this project we had no idea how was it going to end up looking. This has been a project designed day after day on site, solving problems, creating an intense teamwork together with the client and the builders.

© OOIIO Arquitectura, josefotoinmo
© OOIIO Arquitectura, josefotoinmo

Our initial goal was to avoid the collapse of a group of former modest agricultural constructions used in old times as a hayloft, tool rooms, barn for mules, dog pounds, water well, kitchen for the workers and a cave used as “fridge” to keep the food fresh when there was no electricity or home appliances. All of them had in common that they are cheap functional constructions used as farm work spaces with different pathologies, after more than 50 years of disuse and the passage of time and no maintenance.

© OOIIO Arquitectura, josefotoinmo
© OOIIO Arquitectura, josefotoinmo

Our first works where purely structural reinforcements of roofs and falling adobe and brick walls. For it we followed the ancient techniques and respected the way those elements where built originally, understanding the way the builders worked those materials on their time.

© OOIIO Arquitectura, josefotoinmo
© OOIIO Arquitectura, josefotoinmo
Haystack / before-after
Haystack / before-after
Section
Section

The new as a sum to the old, so that the combination of new and old creates a mestizo building, rich in nuances and singularities.
The old now expresses new things. The new, thanks to its combination with the old, is filled with intentionality and nuances.

© OOIIO Arquitectura, josefotoinmo
© OOIIO Arquitectura, josefotoinmo

Both worlds follow the same language, but they bring different things.
Once we reach safe work conditions we started to get into details, taking the most important design decisions:

© OOIIO Arquitectura, josefotoinmo
© OOIIO Arquitectura, josefotoinmo

    •    To communicate all the different originally divided spaces creating a large unitary space set. (Before you need to get out to the patio to enter in every space, not now anymore). We demolished all the non-structural partitions, getting a huge and spectacular open space.

© OOIIO Arquitectura, josefotoinmo
© OOIIO Arquitectura, josefotoinmo

    •    To complete the facades closing up the envelope of the new large unitary space. On the former facades, in one side there was an existing brick wall made from beautiful ancient large bricks. It was collapsing doubt to the roof cover thrusts. We convinced the client to not demolish it and we decided to use brick as the only new added material for all the new build walls, each time with a different rig, playing with the existing recovered brick wall and providing a great richness in textures and finishes.
In the area there is a long tradition with brick constructions, and it is a material that works well with the hard local climate with very low maintenance needs, there are several brick factories just some kilometres away from the site. For us it was the perfect material choice.   

Elevation
Elevation
© OOIIO Arquitectura, josefotoinmo
© OOIIO Arquitectura, josefotoinmo

•    To build a new “spatial connector” that is unify with the only existing stairs going down to the cave. Although it is hard to imagine, despite there are 3 levels, one underground (cave), ground floor and first floor, there were no stairs up to the Haystack first floor! Workers used to go up climbing the wall, so we must add new stairs up linking all the vertical circulations in our new “spatial connector” which end up having a cylindrical shape, hugging a spiral staircase, reminding an agricultural tank made with bricks (as all the new added elements). A shape that seems to be there from before, although never existed until now.

© OOIIO Arquitectura, josefotoinmo
© OOIIO Arquitectura, josefotoinmo

    •    To recover all the ancient architectonical elements as possible: like repair all the ancient wood doors, clean and polish the beautiful old clay tiles with hundreds of years, repair and reinforce the damaged structural beams and columns, strip the ancient walls showing the original materials and its placemen... It was a methodical work of archeology and architectural surgery reinterpreting the old and combining it with modern elements to get a new mestizo and special building.

© OOIIO Arquitectura, josefotoinmo
© OOIIO Arquitectura, josefotoinmo

    •    Play with color and natural light to enhance this material games and combinations.

© OOIIO Arquitectura, josefotoinmo
© OOIIO Arquitectura, josefotoinmo

After many years of disuse, painting again the walls with white lime paint suddenly was a blow of fresh air for the building. Also, to pop up our structural works for help the ancient damaged beams with new metallic columns and beams, we colored with the traditional local indigo blue the original structural elements and painted in black the new structural ones. This chromatic code combinations to show the way the structure is actually working suddenly became the definitive final touch of personality to all the interiors.

© OOIIO Arquitectura, josefotoinmo
© OOIIO Arquitectura, josefotoinmo

The result of all this architectonic surgery work has been a patchwork of nuances and details rethinking the old and mixing it with the new, turning the result into a mosaic of nuances and details. A refurbishment planned on site to recover these ancient buildings that now shine with a new life

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
OOIIO Arquitectura
Office
Cite: "Former Haystack Refurbishment / OOIIO Arquitectura" 24 Jan 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/887381/former-haystack-refurbishment-ooiio-arquitectura/> ISSN 0719-8884