the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Schools
  4. Spain
  5. Josep Val Ravell + Arnau Solé Simón
  6. 2016
  7. Secondary School in Cabrils / Josep Val Ravell + Arnau Solé Simón

Secondary School in Cabrils / Josep Val Ravell + Arnau Solé Simón

  • 11:00 - 22 January, 2018
Secondary School in Cabrils / Josep Val Ravell + Arnau Solé Simón
© Simon Garcia
© Simon Garcia

© Simon Garcia © Simon Garcia © Simon Garcia © Simon Garcia + 16

  • Architect

    Josep Val Ravell + Arnau Solé Simón
  • Location

    Av. de les Escoles, 10, 08348 Cabrils, Barcelona, Spain
  • Area

    2990.0 m2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

  • Collaborators

    J. Gabriel Dominguez, Sergi Castells, Raul Lucas
  • Structural Engineering

    BOMA, AVAC - J. Pablo Rodriguez y Ignacio Vallet
  • Installations

    Lluis J. Duart
  • Constructor

    UTE Tarraco + Caler
  • Building Engineer

    FPA Ferran Pelegrina i associats
  • More Specs Less Specs
© Simon Garcia
© Simon Garcia

Secondary School in Cabrils

The new Secondary School is located at the entrance to the town of Cabrils, very close to Barcelona. As you enter the village, it is the first of a series of facilities (school, sports center ...) located along the road following the riverbed.

© Simon Garcia
© Simon Garcia

The sea and the mountain range parallel to the coast characterize an extremely urbanized and altered by man place. It is a boundary area between the fields and greenhouses that escaped urban development, and the villages, houses in row and sparsely inhabited housing estates that cover the lower part of the mountain, with the sea visible on the horizon.

© Simon Garcia
© Simon Garcia

The building was designed to accommodate a very specific and strict functional programme, as well as the need to release as much free space as possible for the playground and to enable a future growth. With these premises was conceived a 100m long piece parallel to the access road to the village and to the stream that descends towards the sea. The difference between the two ends exceeds one floor height.

Hence, the first architectural decision is taken with the aim of a better integration of the school into the urban surroundings:

© Simon Garcia
© Simon Garcia

The fragmentation of the volume. With a strategy of setbacks, the large volume it’s broken, introducing a vertical component and generating smaller planes closer to the scale of the nearby homes.

Site Plan
Site Plan

On the courtyard façade, according to what’s happening inside, the volume is broken in larger pieces of diferent materials.

Ground Floor
Ground Floor

A white volume. It seemed appropriate to use white in order to highlight the different volumes that cast shadows on one another. Preserving this way a Mediterranean tradition of smooth white volumes bathed in sunlight that characterizes de zone.

1st Floor Plan
1st Floor Plan

A coloured base. For technical reasons, such as resistance and durability, but also because of a dimension and proportions issue, the white volume needed a base. 

© Simon Garcia
© Simon Garcia

The yellow base becomes the focal point.

2nd Floor Plan
2nd Floor Plan

The yellow base becomes the focal point. Highlighting the building entrance and as a gateway to the village, the coloured base rises in high until covering the entire façade. The yellow base becomes the head and most singular part of the building.

Section
Section

Highlighting the building entrance and as a gateway to the village, the coloured base rises in high until covering the entire façade. The yellow base becomes the head and most singular part of the building.

© Simon Garcia
© Simon Garcia

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Josep Val Ravell + Arnau Solé Simón
Office
Cite: "Secondary School in Cabrils / Josep Val Ravell + Arnau Solé Simón" [Escuela Secundaria en Cabrils / Josep Val Ravell + Arnau Solé Simón] 22 Jan 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/887327/secondary-school-in-cabrils-josep-val-ravell-plus-arnau-sole-simon/> ISSN 0719-8884
© Simon Garcia

巴塞罗那中学,建筑的亮黄=青年的活力 / Josep Val Ravell + Arnau Solé Simón