the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Landscape Architecture
  4. China
  5. META-Project
  6. 2017
  7. Stage of Forest / META-Project

Stage of Forest / META-Project

  • 22:00 - 17 January, 2018
Stage of Forest / META-Project
Stage of Forest / META-Project, Exterior. Image © Su Shengliang
Exterior. Image © Su Shengliang

Panorama. Image © Su Shengliang Interior. Image © Su Shengliang Lighted View. Image © Su Shengliang Interior. Image © Su Shengliang + 40

Panorama. Image © Su Shengliang
Panorama. Image © Su Shengliang

Text description provided by the architects. The Stage of Forest at Songhua Lake Resort of Jilin, China, is situated on a hillside between the forest and the slope. 

Entry Level
Entry Level

The site is surrounded by luscious greenery in summer and covered by an overwhelming white snow in winter. As is a delicate site for a “Land(scape) Mark”, one whose indefinite programming demands a careful degree of deliberation. The location and triangle shape of the “stage” was only determined after precise examination and deduction of the site condition, to minimize the impact for the existing vegetation and to maximize the view on the platform. While sitting on the hill, it is facing the Songhua lake at a distance, who is famous for the rime in its surrounding areas. 

Exterior. Image © Su Shengliang
Exterior. Image © Su Shengliang

As one descends from the mountain top, the “Stage” rises slowly above the undulating landscape, in a way like a piece of leaf floating on the water. Positioned with the 2 side-line along the approaching eyesight of the visitors from two routes: the trail in the woods and the ski-slope. Not only it doesn’t obstruct the view to the lake and mountains, it even enhances the experience by inducing ever-changing tension between the cantilever and the surrounding landscape. The entire “stage” is like growing out from the mongolian oak forest, and cantilevering on top of the ski-slope. Because the orientation of the distant view (horizontal unfolding lake), and the close view (vertical extending slope) is at a different angle, the building results in a twisted gesture between the wood “stage” and the concrete “base”.

Exterior. Image © Su Shengliang
Exterior. Image © Su Shengliang
Exterior. Image © Su Shengliang
Exterior. Image © Su Shengliang

The building combined rough materiality with its sensuous form. Seen from afar, the “stage” is a dark, free-floating monolith in the landscape, with a heavy concrete “base”. Come closer, the reflection on the charred cedar shingles (Shou-Sugi-Ban) becomes faintly perceptible - even turns silvery with the changing angle of sunlight. After one meandering through the forest boardwalk and finally arriving in front of it, the chapped surface of the shingles and the wood texture of the cast concrete become tangible. 

Exterior. Image © Vanke Songhua Lake Resort
Exterior. Image © Vanke Songhua Lake Resort
Section
Section
Interior. Image © Su Shengliang
Interior. Image © Su Shengliang

The interior is choreographed through a carefully plotted experience. Upon entering the concrete vestibule, in the moment your eye adjusts to the dimmed light, a vertical view along the stretching slope will catch you first, then a narrow staircase hints the only way of elevating. When you arrive at the platform level and turn around, what suddenly opens up to you is a great panoramic view of the Songhua lake, winding in-between the hills, clear or hazed by with the ever-changing mist, an exceptional vista that is breathtakingly beautiful and magical. 

Interior. Image © Su Shengliang
Interior. Image © Su Shengliang
Floor Plan
Floor Plan
Interior. Image © Su Shengliang
Interior. Image © Su Shengliang

A pair of ovals openings cut through the volume, one on the roof leading sunlight and snowflake into the space, the other one on the floor intriguing interaction between people above and under the “stage”. The red cedar wall has been left untreated and is vivid in color shades, in contrast to the building’s dark Shou-Sugi-Ban exterior. 

Exterior. Image © Shibiao Cao
Exterior. Image © Shibiao Cao

META-Project believes, designing in nature is to introduce an enlightening medium between nature and people. The “Stage of Forest” is not just a look-out, it is a flexible public space that can hold events, exhibitions, meetings and workshops... The building is intended to stimulate people to come up with more ideas of exploring their relationship with the nature, and itself also becomes part of the nature. 

Lighted View. Image © Su Shengliang
Lighted View. Image © Su Shengliang

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
META-Project
Office
Cite: "Stage of Forest / META-Project" 17 Jan 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/887148/stage-of-forest-meta-project/> ISSN 0719-8884
Exterior. Image © Su Shengliang

森之舞台 / META-工作室