Inlay Workshop of UABB / Studio10

Inlay Workshop of UABB / Studio10

Inlay Workshop of UABB / Studio10 - Beam, Facade, WindowsInlay Workshop of UABB / Studio10 - Image 3 of 20Inlay Workshop of UABB / Studio10 - Table, Windows, Lighting, CountertopInlay Workshop of UABB / Studio10 - WindowsInlay Workshop of UABB / Studio10 - More Images+ 15

  • Architects: Studio 10: Studio10
  • Area Area of this architecture project Area :  2000
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2017
  • Photographs
    Photographs :Chao Zhang
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  宁波蜀艺水磨石厂
Inlay Workshop of UABB / Studio10 - Windows
© Chao Zhang

Text description provided by the architects. There are many electronics factories around Shangwei Village, and this abandoned one at the entrance to the village was one of them. With the regeneration and renewal of the village, the factory has been assigned with new programs – the Main Exhibition Venue for Shangwei, SZHKUABB 2017 as well as part of the future Minzhi School.

Inlay Workshop of UABB / Studio10 - Cityscape, Windows
© Chao Zhang

Though small in scale and looks plain, the factory is almost a paradigm of those most typical, commonly-seen ones in the Urban Villages – the deteriorated mosaic-finished exterior wall, temporary addition enclosed with corrugated metal panels, enamel wall-mounted factory lamp, steel roll-up door and so on are all specific to its time and typology.

Axonometric View of Minzhi SchoolFactory Venue

Unfortunately, these elements are often seen to be “cheap, temporary and dated” nowadays and some of the first to be gotten rid of. The project takes the factory renovation as a case study: By adopting the “Inlay” strategy and approach, through recording, extracting and reconstructing before innovatively restoring and recycling the typical components of the industrial buildings in the urban villages, it aims at bringing out both the contemporary and nostalgic sides of these materials and components while pr

Inlay Workshop of UABB / Studio10 - Image 3 of 20
© Chao Zhang

L1 central passage way has been opened up, while boxes made of corrugated metal panels with roll-up doors have been introduced into the open space; the boxes each operates independently, allowing the large open space to be open to public 24hr. Aside from the Exhibition and Community Academy programs, L1 also accommodates public amenity programs such as restrooms, F&B and Information Kiosk.

Inlay Workshop of UABB / Studio10 - Lighting, Chair
© Chao Zhang
Inlay Workshop of UABB / Studio10 - Windows
© Chao Zhang

We also explored strategies to restore the most commonly-seen damaged mosaic walls in urban villages including Shangwei - By filling where the mosaic is missing with colored putty, the damaged walls transformed into naturally-formed, unique mosaic murals. Additionally, Terrazzo panels made from mosaic pieces fallen from the exterior walls on Shangwei Village site were used extensively in the project.

Inlay Workshop of UABB / Studio10 - Image 9 of 20
© Chao Zhang

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Bao'an, Shenzhen, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Inlay Workshop of UABB / Studio10" 13 Mar 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/886977/inlay-workshop-of-uabb-studio10> ISSN 0719-8884

© Chao Zhang

镶嵌工坊:城中村工业建筑活化策略研究 / Studio10

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.