the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Mexico
  5. ARQUIDROMO
  6. 2017
  7. Cloud House / ARQUIDROMO

Cloud House / ARQUIDROMO

  • 11:00 - 15 January, 2018
Cloud House / ARQUIDROMO
Cloud House / ARQUIDROMO, © Daniela Barocio
© Daniela Barocio

© Daniela Barocio © Daniela Barocio © Daniela Barocio © Daniela Barocio + 28

  • Architects

  • Location

    Monterrey, Mexico
  • Architects in Charge

    Beto Frías, Andrés M. Campuzano, Danilo Medina
  • Interior Design

    By Mura
  • Area

    240.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

© Daniela Barocio
© Daniela Barocio

Text description provided by the architects. This 240sqm private residence designed by ARQUIDROMO is built on a former municipal right of way; a residual space with an irregular shape that, although initially perceived as a disadvantage, turned out to be a design opportunity.

© Daniela Barocio
© Daniela Barocio

CLOUD HOUSE has a dynamic, three-dimensional and sculptural character. Usually, lateral walls on this housing scale lack aesthetic intent and remain hidden in narrow, dark service corridors; however, the irregular format of this lot enabled a lateral face of the building to be visible from the street, making it a fundamental part of the composition of the main façade.

© Daniela Barocio
© Daniela Barocio

The composition consists of a set of white monoliths that are stacked in an organic and lyrical way. Each part of the residence’s program is materialized in one of these cubic modules of varying dimensions in order to suit its function. The disorderly order of the composition is the result of the loose relationship between its parts, like the molecules of water in a cloud.

© Daniela Barocio
© Daniela Barocio

The rectangle-shaped lot is bent at a 45-degree angle forcing all the program behind the garage to be rotated. This creates a contrast that accentuates the difference between the two main parts of the composition: the garage, a base of dark and rough concrete; and -the cloud-, of white and smooth surfaces.

© Daniela Barocio
© Daniela Barocio

The garage is a portico that receives pedestrians and motorists alike: A carpet made of sea-salt texturized concrete and river stones receives you on the sidewalk and before leading you to the main access door, it takes you through a space inhabited by vines that grow freely on the walls, the floor and the roof without restriction. A gray prelude to a symphony of whiteness.

© Daniela Barocio
© Daniela Barocio

After opening the main door, you find a dark and low corridor that prepares you for a great contrast with the next part of the journey.

Ground floor plan
Ground floor plan
First floor plan
First floor plan
Second floor plan
Second floor plan

A double heighted space full of light makes you look up. This room is articulated by the continuity of voids generated between the white monoliths. This is the heart of the house, the center of the cloud containing the social areas.

© Daniela Barocio
© Daniela Barocio
© Daniela Barocio
© Daniela Barocio

Although from the outside, the house has a hermetic appearance, this room has large windows that blur the boundaries between interior and exterior. Views towards the neighboring constructions are avoided, framing only the sky and mountains, creating an atmosphere of distance and serenity.

© Daniela Barocio
© Daniela Barocio

The white plastered walls and ceilings of this space are a low-cost solution that express a lack of materiality and emphasizes form over textures; On the other hand, rustic and cozy materials were chosen for the floor and furniture.

Section A-A
Section A-A

The concrete stairs are a central and sculptural piece that takes you to a semi-private living room on the second level of the residence; a low and cozy space that serves as a transition to the third level where a corridor wrapped in overhead natural light takes you to the three independent and modest bedrooms.

© Daniela Barocio
© Daniela Barocio

CLOUD HOUSE takes advantage of the irregularities of its plot and turns them into design opportunities. The proposal gives priority to social spaces over private spaces to encourage family encounters and gatherings.

© Daniela Barocio
© Daniela Barocio
Cite: "Cloud House / ARQUIDROMO" 15 Jan 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/886649/cloud-house-arquidromo/> ISSN 0719-8884
© Daniela Barocio

云屋,被雕刻的白云 Cloud House / ARQUIDROMO