the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Store
  4. China
  5. Aether Architects
  6. 2018
  7. Enclave Book Pavilion / Aether Architects

Enclave Book Pavilion / Aether Architects

  • 02:00 - 16 January, 2018
Enclave Book Pavilion / Aether Architects
Enclave Book Pavilion  / Aether Architects, © Zhang Chao
© Zhang Chao

© Zhang Chao © Zhang Chao © Zhang Chao © Zhang Chao + 15

  • Architects

  • Location

    NanTou Village, ShenZhen, Guangdong, China
  • Architect in Charge

    Zelin Huang
  • Area

    31.0 m2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

  • Structure Consultant

    Hai Lin
  • Technical Support

    Long Yu
  • Clients

    SHUM YIP LAND INVESTMENT & DEVELOPMENT CO.LTD (SHENZHEN) / ENCLAVE INDEPENDENT BOOKSHOP
  • More Specs Less Specs
© Zhang Chao
© Zhang Chao

Text description provided by the architects. The project is located in Nantou village of Shenzhen, is part of the urban village space renovation plan by SHUM YIP LAND INVESTMENT & DEVELOPMENT CO.LTD (SHENZHEN). The aim of the project is to take the renewal space as the medium, then introduce the diversified cultural and activity factors into the village. The reconstructed building will be used by the ENCLAVE INDEPENDENT BOOKSHOP, which is mainly based on operates of poetry publishing, art exhibitions and exchange speeches.

© Zhang Chao
© Zhang Chao
© Zhang Chao
© Zhang Chao

The original building is a residential house with an outline of 12.85m X 3.6m, in addition to the storage and staircase areas, the main renewable area is 8.7m X 3.6m (around 31 square meters). This is a space as narrow and deep "tunnel" geometry; therefore, how to fulfill the function needed and achieve a diversity space in such narrow area without feeling cramped is the fundamental thinking of the project.

Concept Diagram
Concept Diagram

Here, we change our way of thinking about this site: "This interior space is not an internal space; it is a site has six-surface restrict its length, width and height, is a slender street. We will place a new building in this street, and this building will remodify the proportions and layers of the street space, and then bring out new interior and exterior, public and private spaces." We try to create a "local city" with diversity landscape and space in this 31-square-metre field.

© Zhang Chao
© Zhang Chao

This inserted Architecture is a three-dimensional curved volume according to the site restricts conditions that evolve from the prototype of bookshelf. It divides the site into three parts, the middle is the public, and the two sides are private. The concave and convex forms generates different scales of public and private fields on both sides of the building interface, the building form changes vertically and horizontally to accommodate the different spatial feelings of the human body, in the middle, it becomes more and more open from low to high thus to releasing the sense of freedom of body when people moving in public areas, on the other hand, space on two flanks is more and more narrow from low to high since this areas is mainly for sitting.

© Zhang Chao
© Zhang Chao
Structure Analysis
Structure Analysis
© Zhang Chao
© Zhang Chao

Ultimately, in this narrow field we placing a building form that is connected and superimposed by different curvature, it has derived the layering and infiltration phenomena in space, and formed a "local city" for the change of scenery.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Aether Architects
Office
Cite: "Enclave Book Pavilion / Aether Architects" 16 Jan 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/886589/enclave-book-pavilion-aether-architects/> ISSN 0719-8884
© Zhang Chao

深圳飞地书局 / 空气联盟建筑事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.