the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Institutional Buildings
  4. Finland
  5. Parviainen Architects
  6. 2017
  7. Vantaa Energy Headquarters / Parviainen Architects

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Vantaa Energy Headquarters / Parviainen Architects

  • 14:00 - 3 January, 2018
Vantaa Energy Headquarters / Parviainen Architects
Vantaa Energy Headquarters / Parviainen Architects, © Mika Huisman - Decopic
© Mika Huisman - Decopic

© Mika Huisman - Decopic © Mika Huisman - Decopic © Mika Huisman - Decopic © Mika Huisman - Decopic + 15

  • Architects

  • Location

    Peltolavägen 27, 01300 Vanda, Finland
  • Lead Architects

    Bratislav Toskovic, Agneta Huuhtanen
  • Interior Architect

    Jaana Räsänen
  • Area

    5200.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

        • Structural Design

          Ideastructura Oy
        • HVAC & Electrical Design

          Vahanen Oy
        • Geodesign

          Sipti Infra Oy
        • Fire Consultant

          Paloässät Oy
        • Sound Consultant

          Noise Control Oy
        • Construction Management

          Fira Oy
        • More Specs Less Specs
        © Mika Huisman - Decopic
        © Mika Huisman - Decopic

        Text description provided by the architects. The building is located in a transformational environment where the surrounding area’s industrial sites are being converted to residential use. Because Vantaa Energy’s site faces streets on three sides, any buildings on the site are highly visible from many different directions. The designed entity consists of three parts: 1) a 3-storey renovated office block built in the 1980s, 2) a new 3-storey office structure, 3) a new glazed single-story joint section. The renovated section’s basement contains mechanical equipment rooms as well as a civil defence shelter and a fitness gym and sauna suite.

        © Mika Huisman - Decopic
        © Mika Huisman - Decopic

        Placing the office masses parallel to the streets on the site’s northern and eastern edges enables the Peltolantie side to maximise the architectonic effect of the spacious and impressive entrance plaza and its dominant feature, the main entrance’s glazed triangle, as well as a large and magnificent Manchurian Ash tree, still in excellent condition, that had stood in the atrium courtyard of the demolished 1970s building. Particular attention has been paid to the site’s parking area and the exceptional townscape image qualities of the pedestrian route’s border areas on the south side of Peltolantie by using tree rows and cobblestone themes rhythmically.

        © Mika Huisman - Decopic
        © Mika Huisman - Decopic

        The functionally and visually cohesive combination of the renovated section and extension is a compact entity that intentionally blurs the distinction between old and new. Situated at the junction between the masses, a spacious and well-lit glass-roofed entrance and elevator foyer functions as a connective element. At the entrance foyer, various kinds of customer meetings can be held in conference rooms and in connection with the restaurant; short meetings are easily arranged in a furnished section of the foyer. The exposed steel structure supporting the sloped glass roof constitutes the lobby’s most expressive theme.

        © Mika Huisman - Decopic
        © Mika Huisman - Decopic
        Ground Floor Plan
        Ground Floor Plan
        © Mika Huisman - Decopic
        © Mika Huisman - Decopic

        Besides the entrance foyer, the 1st floor contains customer service facilities, an 80-seat restaurant, as well as dressing and shower rooms for in-house staff and field personnel, who also have their own entrance and servicing door accessed through a fenced yard. The building’s waste management facilities and kitchen servicing areas are located on the northern side of the new wing. Office facilities are located on the 2nd and 3rd floors. Office layouts are based on a multi-purpose concept and room programme generated from interviews with users. Although approximately 180 employees work in the building, 20% of the staff have designated workspaces. Architectural, interior and mechanical engineering design has paid particularly close attention to workplace amenability.

        © Mika Huisman - Decopic
        © Mika Huisman - Decopic

        The building’s external appearance results from the creative interplay between three different materials – Corten steel, glass, metal panels – and their surface treatments. The dominant facade motif is formed by Corten steel panels, perforated at three different densities, surrounding the building at a distance of 30 cm from the outer skin; the ribbon-like bands also function as sunscreens. The irregular perforation pattern and Corten steel’s pleasantly warm colour shade result in attractive and expressive facades. At the south facade, electricity-generating solar panels clad the stair tower.

        View the complete gallery

        Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
        About this office
        Parviainen Architects
        Office
        Cite: "Vantaa Energy Headquarters / Parviainen Architects" 03 Jan 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/886474/vantaa-energy-headquarters-parviainen-architects/> ISSN 0719-8884
        © Mika Huisman - Decopic

        万塔能源总部,钢玻璃金属的协奏曲 / Parviainen Architects

        You've started following your first account!

        Did you know?

        You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.