the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Parking
  4. The Netherlands
  5. Groosman
  6. 2017
  7. P+R Driebergen-Zeist / Groosman

P+R Driebergen-Zeist / Groosman

  • 02:00 - 27 December, 2017
P+R Driebergen-Zeist / Groosman
P+R Driebergen-Zeist / Groosman, © René de Wit
© René de Wit

© Harry Noback © Harry Noback © Harry Noback © Harry Noback + 18

© René de Wit
© René de Wit

Text description provided by the architects. Groosman has carefully fitted the design for the new Park and Ride into the natural surroundings. The parking garage, made of natural materials, is completely surrounded by greenery and its volume is kept as small as possible whilst maintaining the 582 parking spaces. Through its rounded form the parking garage fits perfectly into the station area of Driebergen-Zeist.

© Harry Noback
© Harry Noback

The building is designed in context with the visual language of the still to be built surroundings; natural materials and rolling lines. Thanks to the use of rounded corners and timber cladding, the building’s volume has a softer shape. An important starting point for the design of the garage was the restricted building height. The maximum permitted height was 21 meters, the same height as the surrounding trees. Thanks to the compact parking system, the 5-storey building remains well below this limit.

© René de Wit
© René de Wit
Circulations
Circulations
© Harry Noback
© Harry Noback

In order to clearly express the pedestrian entrance it has been detached and given an height accent. This forms a real eye-catcher from the station! The car entrance and exit is also a logical, accessible and visible place, thanks to a niche in the volume. On the Odijkerweg the building has a setback in order to better connect with the residential street. From here the volume steps upwards, which is reinforced by the rising plinth.

© René de Wit
© René de Wit

Special attention has been paid to the design of the main staircase. This has a direct visual connection with the station, but it must also give a welcoming feeling on arrival. The hall refers to the various country houses in the area, which usually have a large, continuous, staircase. The characteristic play of timber slats is carried through into the interior. The entrance is clear, transparent and recognisable and it breaks down the scale of the underlying mass.

© René de Wit
© René de Wit

By incorporating lots of light and space and providing the building with recognisable signage and logical routes for drivers as well as pedestrians, a safe, user-friendly and comfortable parking garage has been created. The main principle is the positioning of the ramps and the fact that they turn counter-clockwise. As a result there is never the question of incoming and outgoing traffic crossing paths and a clear circuit is created.

© Harry Noback
© Harry Noback

The parking garage is built from sustainable, low-maintenance materials that age in a natural way, without compromising the aesthetic quality. In the design two façade concepts are united. The plinth is constructed using stone gabions and mesh fencing with planting. The remaining sections are made of larch slats. The timber cladding is interspersed with narrow panels of glazing with open shutters positioned on the exterior to break up the scale of the building.

Facade
Facade

The M&E and energy concept developed will, based on normal use, generate as much energy as it consumes over a whole year. An important energy and cost saving is achieved through the natural ventilation of the parking garage. The remaining energy demand will be met by solar panels on the roof. Through this the first CO2 and energy neutral parking garage has been realised in the Netherlands!

© Harry Noback
© Harry Noback

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Groosman
Office
Cite: "P+R Driebergen-Zeist / Groosman" 27 Dec 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/885977/p-plus-r-driebergen-zeist-groosman/> ISSN 0719-8884
© René de Wit

德里贝亨停车楼,与现有建筑和环境‘圆滑’处理 / Groosman