the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Healthcare Center
  4. United Kingdom
  5. Steven Holl Architects
  6. 2017
  7. Maggie's Centre Barts / Steven Holl Architects

Maggie's Centre Barts / Steven Holl Architects

  • 09:00 - 21 December, 2017
Maggie's Centre Barts / Steven Holl Architects
Maggie's Centre Barts / Steven Holl Architects, © Iwan Baan
© Iwan Baan

© Iwan Baan © Iwan Baan © Iwan Baan Sketch + 14

  • Senior Partner in Charge

    Chris McVoy
  • Project Architect, Associate

    Dominik Sigg
  • Landscape Architect

    Darren Hawkes Landscapes
  • Associate Architects

    JM Architects
  • Engineer

    Arup
  • Historic Building Advisor

    Donald Insall Associates
  • Lighting Consultant

    L'Observatoire International
  • Cdm Coordinator

    Floor Projects LLP
  • Code Consultant

    Butler & Young
  • Planning Advisor

    DP9
  • Cost Estimator

    Gardiner & Theobald
  • Construction Manager

    Sir Robert McAlpine
  • Archeology

    MOLA
  • Glass Consultant

    Arup
  • More Specs Less Specs
© Iwan Baan
© Iwan Baan

Text description provided by the architects. The site in the centre of London is adjacent to the large courtyard of St. Bartholomew’s Hospital. Founded in Smithfield in the 12th century, the hospital is the oldest in London and was founded at the same time as the St. Bartholomew the Great Church in 1123. Rahere founded the church and hospital “for the restoration of poor men.” Layers of history characterize this unique site, connecting deeply to the Medieval culture of London. While most all of the realized Maggie’s Centres have been horizontal buildings, the centre at St. Barts will be more vertical, sitting on the historically charged site. It will replace a pragmatic 1960s brick structure adjacent to a 17th century stone structure by James Gibbs, holding the “Great Hall” and the famous Hogarth staircase.

Sketch
Sketch
Sketch
Sketch

The building is envisioned as a “vessel within a vessel within a vessel.” The structure is a branching concrete frame, the inner layer is bamboo and the outer layer is matte white glass with coloured glass fragments recalling “neume notation” of the Medieval music of the 13th century. The word neume originates from the Greek pnevma, which means ‘vital force.' It suggests a ‘breath of life’ that fills oneself with inspiration like a stream of air, the blowing of the wind. The outer glass layer is organized in horizontal bands like a musical staff while the concrete structure branches like the hand. The three-story centre has an open curved staircase integral to the concrete frame with open spaces vertically lined in bamboo.

© Iwan Baan
© Iwan Baan
Section
Section
© Iwan Baan
© Iwan Baan

The glass facade geometry, like a musical “staff”, is in horizontal strips 90cm wide, which follow the geometry of the main stair along the north facade, while lifting up with clear glass facing the main square, marking the main front entrance. There is a second entry on the west opening to the extended garden of the adjacent church. The building tops out in a public roof garden open to a large room for yoga, Tai Chi, meetings etc. The interior character of this building will be shaped by coloured light washing the floors and walls, changing by the time of day and season. Interior lighting will be organized to allow the coloured lenses together with the translucent white glass of the facade to present a new, joyful, glowing presence on this corner of the great square of St. Barts Hospital.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Maggie's Centre Barts / Steven Holl Architects" 21 Dec 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/885886/maggies-centre-barts-steven-holl-architects/> ISSN 0719-8884
© Iwan Baan

马吉医疗中心 / 斯蒂芬·霍尔建筑事务所