the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Brazil
  5. PJV Arquitetura
  6. 2015
  7. FY House / PJV Arquitetura

FY House / PJV Arquitetura

  • 13:00 - 18 December, 2017
FY House / PJV Arquitetura
FY House / PJV Arquitetura, © Larry Sestrem
© Larry Sestrem

© Larry Sestrem © Larry Sestrem © Larry Sestrem © Larry Sestrem + 36

  • Architects

  • Location

    Jaraguá do Sul, Brazil
  • Architect in Charge

    Pablo José Vailatti
  • Area

    280.0 m2
  • Project Year

    2015
  • Photographs

  • Collaborators

    Ana Meirinho Neves, Carolina Contin, Joana Bittencourt, Vinícius Schewe
  • Structure Project

    Mikio Homma
  • Electric Project

    Carolina Contin
  • Hydraulic Project

    Carolina Contin
  • Work Execution

    Arthur Landenthin
  • Client

    Yuri / Flávia Odebrecht
  • More Specs Less Specs
© Larry Sestrem
© Larry Sestrem

Text description provided by the architects. The FY house is located in “Condomínio Horizontes”, in the city of Jaraguá do Sul, Santa Catarina State, Brazil. The land has a big inclination both to the back side and to the north side. Its dimensions are of 26m x 40 m and the total area is of approximately 1,087 sqm. The customers are a young couple with a child. They were looking for something different and modern, with raw materials. They wanted an open house, both internally and from inside out. In addition to the common program for a residence, the house has an also a music studio and an outdoor solarium. The implantation of the residence and the arrangement of the rooms sought to solve three main issues: the adaptation of the program and the construction to the rugged terrain, the best use of the sunshine in all sectors and the relation with the surrounding landscape.

© Larry Sestrem
© Larry Sestrem

Two rectangles shape the main spaces of the program. One of them formats the social sector of the house, expanded by the direct integration with the suspended balcony. At this level are also the garage and service area. The upper rectangle contains the intimate sector of the house. The entrance hall is at an intermediate level and connects both pavements through a suspended staircase in apparent concrete with black iron safety rail and steel cables. The main facade of the residence is marked by the difference of a little more than 3 meters of height between one side and the other. Taking advantage of this difference, the box that forms the intimate sector of the house rests on one side on the ground while on the other side it is suspended only by a cylindrical pillar, which formats an open garage for two cars. The main materials used in the house were: reinforced concrete, corten steel, glass and black metal profiles. The apparent concrete was used in all the slabs, both in the rooms and in the bedrooms, in the pergola on the balcony, on the living room and lavabo walls, and in the structure, such as the pillars and beams. 

© Larry Sestrem
© Larry Sestrem
Section A
Section A
© Larry Sestrem
© Larry Sestrem

A solar shading made of perforated corten steel sheets was fixed to the west facade of the residence, providing privacy to the residents and protecting these areas from the setting sun. As a sustainability strategy, it was given priority to the use of big glass panels for closing both bedrooms and social areas, besides the use of glass ceilings in the entrance hall and lavabo. Therefore, during the day it is not necessary to turn on the lights in these areas. Solar panels help to warm the water used in the residence and a buried cistern stores rainwater for use in the external areas, such as gardens and garage. The entire upper deck, suites and intimate room were directed to the east, taking advantage of the morning sun and the city view. A wood-covered terrace covers the social area of the house and serves the intimate sector as an external space, a solarium that connects the residents with nature and the city view. Formally, the project uses basic volumes articulated among themselves, in a simple and abstract language.

© Larry Sestrem
© Larry Sestrem

View the complete gallery

Cite: "FY House / PJV Arquitetura" 18 Dec 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/885596/fy-house-pjv-arquitetura/> ISSN 0719-8884
© Larry Sestrem

斜坡住宅 FY House / PJV Arquitetura