the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. Edmonds + Lee Architects
  6. 2016
  7. Remember House / Edmonds + Lee Architects

Remember House / Edmonds + Lee Architects

  • 13:00 - 17 December, 2017
Remember House / Edmonds + Lee Architects
Remember House / Edmonds + Lee Architects, © Joe Fletcher Photography
© Joe Fletcher Photography

© Joe Fletcher Photography © Joe Fletcher Photography © Joe Fletcher Photography © Joe Fletcher Photography + 18

© Joe Fletcher Photography
© Joe Fletcher Photography

Text description provided by the architects. On a down-sloping hillside parcel of land in San Francisco’s Noe Valley sits the Remember House, a four-story project that embraces vertical stacking and crisp materiality and was designed by Edmonds + Lee Architects for a tightly-knit family unit of three.

© Joe Fletcher Photography
© Joe Fletcher Photography

Four-story massing usually leads to a space that feels tight or repetitive, so the architects worked to make the vertical circulation both evocative and valuable, forgoing the pancake-style San Francisco house where everything is maximized in terms of square footage, and instead opening the house in section, maximizing a feeling of spaciousness and a sense of architectural adventure. That meant a small sacrifice in terms of physically usable space, but a huge gain in terms of enjoyable architecture. Double-height spaces and a staircase centered within the central spine of the house encourage the clients and their visitors to engage with each level.

© Joe Fletcher Photography
© Joe Fletcher Photography

On the interior, the architects started with the materiality first, working within the inherited geometry of the project, and from an all-white palette that began with the very first design choice, white Douglas fir floors from Dinesen, something the architects knew they were going to build the house around.

© Joe Fletcher Photography
© Joe Fletcher Photography

They started with white-on-white because of the clients’ general aesthetic focus—on white, spare, minimalism—and their enthusiasm for treating interiors the same way Edmonds + Lee do: like galleries or museums where the main visual interest pops from the decor, the art, and the furniture. “We were designing a neutral canvas onto which they project their own artifacts,” says architect Robert Edmonds. That neutral canvas became seamless, with spaces that flow from end to end, and with a continuity of materials that favor fluid transitions over the sharp disconnects so often found in modernist projects.

© Joe Fletcher Photography
© Joe Fletcher Photography

The sharpest moment is in the choice of exterior palette. Because the project was a renovation that required working within existing bones and an existing ground parcel, the street-side massing needed to remain consistent; there wasn’t much the architects could do with it. Offering a counterpoint to the interior’s spreading whiteness, and to the two neighboring houses, both of which are white, the architects chose to wrap the front in a dark cladding, differentiating the house from its neighbors and also from what it contains.

© Joe Fletcher Photography
© Joe Fletcher Photography

Edmonds + Lee also designed the interior furnishings, working with an ongoing notion of seamlessness all the way though the project. Working on a schematic level, the architects thought about materiality and space, (the big ideas of capital-A Architecture), but also furniture and interior design. Their aesthetic focus explored everything from the greatest mass to the smallest detail - which allowed for a precise and vibrant spatial, material, and architectural choreography, like the sliding doors, for which the architects introduced a large window frame to bring a sense of solidity, history, and heft, or those Douglas fir floorboards, two-inch thick pieces of wood that create what Edmonds sees as an incredibly haptic experience.

© Joe Fletcher Photography
© Joe Fletcher Photography

The Remember house was named by the clients to help them remember where they’d come from, and what they’d done to get here. To never forget that architecture, space, and design create the ultimate foundation from which to build a compelling and memorable life.

© Joe Fletcher Photography
© Joe Fletcher Photography
Cite: "Remember House / Edmonds + Lee Architects" 17 Dec 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/885510/remember-house-edmonds-plus-lee-architects/> ISSN 0719-8884
© Joe Fletcher Photography

记忆住宅 / Edmonds + Lee Architects