the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Museum
  4. Germany
  5. gmp Architekten
  6. 2017
  7. Kunsthalle Mannheim Building / gmp Architekten

Kunsthalle Mannheim Building / gmp Architekten

  • 05:00 - 15 December, 2017
Kunsthalle Mannheim Building / gmp Architekten
Kunsthalle Mannheim Building / gmp Architekten, © Hans-Georg Esch
© Hans-Georg Esch

© Hans-Georg Esch © Marcus Bredt © Marcus Bredt © Marcus Bredt + 16

  • Competition Project Managent

    Di Miao-Weichtmann
  • Competition Design Team

    Ulrich Rösler, Mira Schmidt, Steffen Lepiorz, Liselotte Knall, Kai Siebke, Frederik Heisel
  • Execution Project Management (Up to Phase 5 + Artistic Direction)

    Liselotte Knall, Kerstin Steinfatt
  • Detailed Design Team (Up to Phase 5)

    Ulrich Rösler, Raimund Kinski, Amra Sternberg, Viktoria Wagner, Hanna Diers, Michèle Watenphul, Anna Falkenbach, Felix Partzsch
  • Site Supervision Phases 6 to 9

    W+P Gesellschaft für Projektabwicklung Sven Lemke, Kevin Puhmann
  • Client

    Kunsthalle Mannheim Foundation
  • 3D and Visualisation Team

    Markus Carlsen, Tom Schülke, Jens Schuster, Christoph Pyka, Kenneth Wong, Björn Bahnsen
  • More Specs Less Specs
© Marcus Bredt
© Marcus Bredt

Text description provided by the architects. The new museum building at Friedrichsplatz in Mannheim links up with the existing Art Nouveau building, the so-called “Billing” building, and has been designed as a “city in the city.” Within a simple overall structure, individual cubes have been arranged in an inspiring composition to provide exhibition space and rooms for supporting functions. They enclose a central atrium and are linked via galleries, terraces, and bridges. In analogy to the elements that make up urban environments—buildings, blocks, streets, and squares—varied circular routes are created for the visitors through closed and open spaces with changing vistas and outlooks.

© Marcus Bredt
© Marcus Bredt

Nevertheless, visitors find it easy to get their bearings in the museum, which replicates the straightforward, ordered structure of the “city of squares” that is Mannheim. At the same time, every situation along the route of the exhibitions offers new impressions—just as in cities no place is like another owing to the diversity of the architecture, changes in the building lines, and recesses, squares, and open spaces. As had already been envisaged at the time of the foundation of the Kunsthalle a hundred years ago, it is given a prestigious elevation towards the park at Friedrichsplatz. From there, visitors enter the central atrium via the new main entrance.

Section A
Section A
© Marcus Bredt
© Marcus Bredt
Section C
Section C

The atrium is the point of orientation and also the starting point for the circular tours through the exhibition areas on three levels, two of which are connected with the Art Nouveau build- ing via the historic Athene tract and from there with the open-air sculptures garden. The exhibition concept consists of large spaces with light ceilings, which can be used in various different ways, and two cubes with side lighting. On the third floor, a roof terrace has been integrated into the circular tour, from where visitors can enjoy the panoramic view of Friedrichsplatz with the distinctive water tower. This space concept results in the museum and city spaces being functionally and visually interwoven, ensuring that the art radiates out into the city through the architecture and also that the city flows virtually without barriers into the rooms of the new buildings.

© Marcus Bredt
© Marcus Bredt
Floor Plan 2
Floor Plan 2
© Marcus Bredt
© Marcus Bredt

The facades are cloaked with a transparent metal mesh with a bronze-colored coating that defines the external shape of the building and creates a respectful dialogue with the sandstone colour of the neighbouring buildings. Varying degrees of transparency are achieved with different mesh widths. Thus, the integrity of the overall building shape is preserved so that the individual volumes can be seen in their graded differences from close up or further away, by day and by night. Just as the urban structure of a city provides the ordering context in which each individual building expresses itself, the “city of art” concept creates an architectural framework which gives rise to an identity and, at the same time, provides maximum flexibility for the curator.

© Hans-Georg Esch
© Hans-Georg Esch
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Kunsthalle Mannheim Building / gmp Architekten" 15 Dec 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/885435/kunsthalle-mannheim-building-gmp-architekten/> ISSN 0719-8884
© Hans-Georg Esch

曼海姆美术馆新馆,一座崭新的“城中之城” / gmp Architekten