the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Singapore
  5. ONG&ONG Pte Ltd
  6. 2014
  7. FABER-HOUSE / ONG&ONG Pte Ltd

FABER-HOUSE / ONG&ONG Pte Ltd

  • 20:00 - 13 December, 2017
FABER-HOUSE / ONG&ONG Pte Ltd
© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

© Derek Swalwell © Derek Swalwell © Derek Swalwell © Derek Swalwell + 23

  • Architects

  • Location

  • Directors

    Diego Molina, Maria Arango
  • Architecture Associates

    Camilo Peláez, Tomas Jarmillo Valencia
  • Area

    724.73 m2
  • Project Year

    2014
  • Photographs

      • Team Members

        Julius Caramat Daguio, Lim Yan Qing
      • Civil & Structural Engineering

        M/s J S Tan Consultants Pte Ltd
      • Mechanical & Electrical Engineering

        M/s PTA Consultants Pte Ltd
      • Quantity Surveyor

        M/s WS Surveyorship Pte Ltd
      • Main Contractor

        M/s U.Sage Contracts Pte Ltd
      • More Specs Less Specs
      © Derek Swalwell
      © Derek Swalwell

      Text description provided by the architects. Introduction
      Reclining within an exclusive node in western Singapore, FABER-HOUSE looks perfectly suited to its lavish milieu - at home amongst the quaint bungalows in this cosy enclave. This bespoke residence was designed to fulfil the specific needs of the client, where their two foremost considerations were family and friends. Working with a sizeable plot of land, the design team opted to realign the new house to one side of the site. This decision optimized space usage, with the new layout allowing the inclusion of a garden and a lap pool.

      © Derek Swalwell
      © Derek Swalwell

      The architects approached this project with an underlying design ethos that was subtle yet distinctive, where clean flowing lines and thoughtful material selection culminates in an elegant design with undeniably bold touches. FABER-HOUSE features two rectangular volumes stacked atop one another, forming the core of the residence. A sand-coloured wood panel façade lines the entrance foyer, separating the stone-lined driveway from the lap pool and outdoor deck just behind. Made from zircon wood, the façade at the entrance foyer first introduces the timber motif that manifests throughout FABER-HOUSE.

      © Derek Swalwell
      © Derek Swalwell

      Ground Floor
      The entrance hall recedes to reveal the dramatic living area. Endeavouring to erase the limit between interior and exterior spaces, the architects devised a system of retractable glass windows that could slide and fold with great ease, providing versatility to space. The living area easily switches from open-air to glass enclosed, as the interior cascades effortlessly towards the exterior giving FABER-HOUSE supreme visual flow. The fecund garden spaces that bound the outer edges of the FABER-HOUSE compound bleed into the cool blue-tiled lap pool and alluring timber decks, creating a striking juxtaposition of colours and textures.

      © Derek Swalwell
      © Derek Swalwell
      Lower Floor Plan
      Lower Floor Plan
      © Derek Swalwell
      © Derek Swalwell

      The familiar timber motif from the entrance is repeated, framing a panel concealing tasteful artwork - demarcating the breathlessly spacious living area from the adjoining kitchen area. Unfolding these panels reveals a true chef’s dream. Sleek, dark finishes of stone and tile work to embolden the space, where a striking single kitchen island commands the room. Top of the line kitchen facilities is stylishly arranged, as space was conceived as a culinary laboratory where the resident chef in the family can turn all manner of gastronomic fantasy into appetizing reality. A spectacular sculptural staircase occupies the double volume space, connecting the different levels of FABER-HOUSE. Fabricated from folded black sheet metal, the staircase serves to segregate basement and ground floor common areas from the private quarters on the top floor. As guests are led to the cavernous basement entertainment area, leaving the upper floor strictly for family.

      © Derek Swalwell
      © Derek Swalwell

      Basement
      The foot of the black, geometric staircase lands in the FABER-HOUSE basement, where sheet metal, textured concrete, timber strips, and rough gravel provide much character to the subterranean space. An artful Zen-inspired rock garden punctuates the landing area, accentuated by the natural light that trickles in from the intricate fenestration that lines the stairwell above. The basement comes fully loaded with a state of the art entertainment system. Containing a professional-grade wine cellar, as well as a 3.6m2 bomb shelter reinforced by 300mm-thick concrete, the underground lair exudes a stately sense of edgy, contemporary cool. A neon pink sign adorns the dark stone central wall, with the sage inscription reminding all that, “Happiness is Expensive”.

      Section
      Section

      Upper Floor
      Traversing to the upper floor, the upstairs bedrooms are best described as luxurious and spacious. Both junior suites have an en-suite bathroom and a walk-in wardrobe, while the master bedroom was designed to evoke a sense of openness. Large floor-to-ceiling windows are a prominent feature of the master bedroom offering panoramic view surrounding the neighbourhood. Abundant natural light and cross-ventilation pervade the space, as carefully placed skylights in the master bathroom and walk-in wardrobe, inject the master bedroom spaces with a bright, airy feel.

      © Derek Swalwell
      © Derek Swalwell

      Green planter spaces in the master bathroom’s shower and commode not only provide an organic touch, but also serve as natural air wells assuaging internal circulation. The final, and perhaps most striking, feature found at the FABER-HOUSE residence is the perforated metal mesh screen that encases the second storey. Lending the property an elevated sense of privacy, the aluminium screen obscuring the home from neighbouring houses nearby. Emblazoned with the unmistakable silhouette of a lush, tree-lined forest, the screen not only acts as a shield from the sun’s heat and glare, but also introduces a tantalizing interplay of light and shadow throughout the day.

      © Derek Swalwell
      © Derek Swalwell

      View the complete gallery

      About this office
      ONG&ONG Pte Ltd
      Office
      Cite: "FABER-HOUSE / ONG&ONG Pte Ltd" 13 Dec 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/885380/faber-house-ong-and-ong-plus-studio-7b/> ISSN 0719-8884