the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United Kingdom
  5. Tonkin Liu Architects
  6. 2017
  7. Sun Rain Room / Tonkin Liu Architects

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Sun Rain Room / Tonkin Liu Architects

  • 02:00 - 13 December, 2017
Sun Rain Room / Tonkin Liu Architects
Sun Rain Room / Tonkin Liu Architects, © Edmund Sumner
© Edmund Sumner

© Edmund Sumner © Edmund Sumner © Edmund Sumner © Edmund Sumner + 45

  • Structural Engineer

    Rodrigues Associates; Tim MacFarlane (glass staircase)
  • Main Contractor

    Camden Carpenters (main contractor); Jim Mustil (plywood roof contractor); AY Construction (basement contractor)
  • More Specs Less Specs
© Edmund Sumner
© Edmund Sumner

Text description provided by the architects. The Sun Rain Rooms is a two-storey extension and restoration of a Grade-II Listed Georgian townhouse. The extension re-frames the rear of the building by amplifying the characteristics found within its fabric. Designed and constructed by Tonkin Liu in collaboration with local craftspeople, it serves as both a studio for the practice and a home for the partners’ family. The perimeter walls of the rear courtyard support a plywood roof, curved in plan and section to allow maximum light into a patio garden.

© Edmund Sumner
© Edmund Sumner
Floor Plans
Floor Plans
© Edmund Sumner
© Edmund Sumner

Rainwater gathered at the top of the townhouse falls through a pipe, following the roof’s curving leading edge to a spout over a long rainwater harvesting tank. The tank floods the patio at the push of a button, transforming it into a reflecting pool. The roof’s thin 110mm structural shell is an insulated stressed-skin, joined by round coffered skylights that echo the wave pattern of raindrops landing in the pool. It is a good place to be on a bad day. The extension accommodates both prosaic and poetic aspects of domestic and studio rituals. Under the roof, a garden room offers a living space for the home and a meeting space for the studio.

© Edmund Sumner
© Edmund Sumner
Section 2
Section 2
© Edmund Sumner
© Edmund Sumner

A mirrored wall in the covered outdoor area beyond conceals a workshop, cooking area, potting shed, store, and deep planter for the small trees in the green roof above. Below the patio, the existing basement has been extended to create a bedroom, two bathrooms and an enlarged plant-filled light-well. Animated by the sun and the rain, the extension a landscape that harbours a family of carefully selected specimen plants. The green roof, garden room, reflecting pool and sunken light-well form a multi-layered urban garden, both celebrating and bringing people closer to nature.

© Edmund Sumner
© Edmund Sumner

View the complete gallery

About this office
Cite: "Sun Rain Room / Tonkin Liu Architects" 13 Dec 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/885283/sun-rain-room-tonkin-liu-architects/> ISSN 0719-8884
© Edmund Sumner

晴雨屋 Sun Rain Room / Tonkin Liu Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.