the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Foomann Architects
  6. 2016
  7. Joinery Box House / Foomann Architects

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Joinery Box House / Foomann Architects

  • 17:00 - 12 December, 2017
Joinery Box House / Foomann Architects
 Joinery Box House / Foomann Architects, © Willem-Dirk Du Toit
© Willem-Dirk Du Toit

© Willem-Dirk Du Toit © Willem-Dirk Du Toit © Willem-Dirk Du Toit © Willem-Dirk Du Toit + 17

  • Builder

    Fido Projects
  • Landscape Architect

    Phillip Johnson Landscapes
  • Engineer

    Maurice Farrugia & Associates
  • Stylist

    Esther Stewart
  • More Specs Less Specs
© Willem-Dirk Du Toit
© Willem-Dirk Du Toit

Text description provided by the architects. The extension to this inner-city heritage home is intended as a tidy, fastidious timber clad structure. An opportunity for meticulous details. The inhabitants moved from their own homes into this new house together; consolidating their extensive art collections and large extended families. Art, furniture and objects were scheduled and located during the planning process. The Dining Room comfortably accommodates twenty-four diners, located in a prime position facing the garden, and features an acoustically treated ceiling.

© Willem-Dirk Du Toit
© Willem-Dirk Du Toit

The original part of the house was respectfully upgraded and restored with a new openness that connects sitting and study areas. A restrained palette was used throughout with slight shifts between spaces, creating a subtle transition between new and old and providing each room with its own feel and identity. The design balances a desire for transparency and solidity that is illustrated in the execution of the stair. At the literal and figurative centre of the house, the cranked staircase is a substantial object that permits views to the north courtyard and acts as furniture facing the kitchen.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Willem-Dirk Du Toit
© Willem-Dirk Du Toit
First Floor Plan
First Floor Plan

The extension features cedar cladding and straps that create a grid and detailing challenge the rest of the building responded to. The language extended to a new facade on the existing rear two-storey studio that is the primary focus of views from the main house. This exacting timber detailing made the project a challenging carpentry exercise that the builders were equipped to achieve.

© Willem-Dirk Du Toit
© Willem-Dirk Du Toit

View the complete gallery

Cite: " Joinery Box House / Foomann Architects" 12 Dec 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/885281/joinery-box-house-foomann-architects/> ISSN 0719-8884