the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. COBE + BRUT's Reflective Pavilion Wins Competition for New EU Entrance Plaza in Brussels

COBE + BRUT's Reflective Pavilion Wins Competition for New EU Entrance Plaza in Brussels

COBE + BRUT's Reflective Pavilion Wins Competition for New EU Entrance Plaza in Brussels
COBE + BRUT's Reflective Pavilion Wins Competition for New EU Entrance Plaza in Brussels, © COBE + BRUT
© COBE + BRUT

The Danish/Belgian team of COBE and BRUT has been selected as the winner of an international competition for the transformation of the Place Schuman, the entrance to the European Union headquarters in the European Quarter of Brussels, Belgium.

Aimed at creating a new “urban agora” for the city, the architects borrowed the shape of the European Parliaments’ hemicycle to create an iconic reflective roof structure that will unite all citizens and institutions of the EU within one central meeting point.

© COBE + BRUT © COBE + BRUT © COBE + BRUT © COBE + BRUT + 7

© COBE + BRUT
© COBE + BRUT

In its current existence, Place Schuman consists of a busy roundabout that is largely unoccupied and unwelcoming to pedestrians. COBE and BRUT’s scheme will reimagine the space as a location first and foremost for people.

”Place Schuman shows the change this city is making,” commented Pascal Smet, Brussels Minister of Mobility, on the design. “We are going from a city for cars to a city for people! Schuman will become a real urban square where residents and visitors can meet. Finally this emblematic spot is given the quality and look it deserves. It is now up to the architects to elaborate their projects together with the residents and the European institutions.”

© COBE + BRUT
© COBE + BRUT
© COBE + BRUT
© COBE + BRUT
© COBE + BRUT
© COBE + BRUT

The new pavilion, punctured by funnel-shaped opening it is roof, will draw visitors into the center of the plaza, where concentric circles will step down to offer room for seating and create an informal gathering place. Surrounding the agora, the pedestrian area will continue out radially from the center, connecting Place Schuman to the adjacent Cinquantenaire Park and the bridge of Rue de la Loi over Chaussée d’Etterbeek.

“A parliament is usually closed-off to the public, but Place Schuman will be permanently accessible, embracing democracy and knowledge sharing,” explains Dan Stubbergaard, Founder and Creative Director of COBE. “Here, all citizens of the EU will be united under one roof. The roof reflects the square and the people below, creating a meeting place between nationalities, cultures, languages and genders. The agora underneath the roof will be designed as concentric circles, inspired by the European Parliaments’ hemicycle. The circles continue in the surrounding pavement, emphasizing Place Schuman as the center of European democracy.”

© COBE + BRUT
© COBE + BRUT
© COBE + BRUT
© COBE + BRUT

COBE and BRUT will now continue toward the permitting process by conducting additional studies for the design. Planning documents are expected to be submitted by the end of 2018, with construction to begin in 2019.

News via COBE.

  • Architects

  • Location

    Robert Schumanplein, 1000 Brussel, Belgium
  • Client

    Bruxelles Mobilité
  • Engineers

    ARA, UTIL, Buro MOVE
  • Images

    COBE and BRUT
  • Area

    34000.0 m2
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: Patrick Lynch. "COBE + BRUT's Reflective Pavilion Wins Competition for New EU Entrance Plaza in Brussels" 11 Dec 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/885255/cobe-plus-bruts-reflective-pavilion-wins-competition-for-new-eu-entrance-plaza-in-brussels/> ISSN 0719-8884
© COBE + BRUT

COBE + BRUT‘反光展馆’赢得新欧盟入口广场竞赛