the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Schools
  4. France
  5. NAS architecture
  6. 2017
  7. Rehabilitation of Louis Figuier / NAS architecture

Rehabilitation of Louis Figuier / NAS architecture

  • 02:00 - 10 December, 2017
Rehabilitation of Louis Figuier / NAS architecture
Rehabilitation of Louis Figuier  / NAS architecture, Courtesy of NAS architecture
Courtesy of NAS architecture

Courtesy of NAS architecture Courtesy of NAS architecture Courtesy of NAS architecture Courtesy of NAS architecture + 24

  • Architects

  • Location

    4 Rue Farges, 34000 Montpellier, France
  • Architects in Charge

    Hadrien BALALUD DE SAINT JEAN, Guillaume GIRAUD, Johan LAURE
  • Area

    1000.0 m2
  • Project Year

    2017
Courtesy of NAS architecture
Courtesy of NAS architecture

Text description provided by the architects. Victor Hugo school group is the oldest school in the city of Montpellier. The school group needed a rehabilitation in order to update its accessibility, create new classes and reorganize the playgrounds encumbered by a multitude of unused items. The aim was to formulate a project around a new articulation, able to introduce a fluidity in movements while bringing new spaces in an already dense islet. This articulation takes form from a suspended courtyard arranged in the center of the island which gives access to the whole building. This element also functions as a playground, a separative and a common place between the two schools

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

Built as a bridge, the number of support points of the suspended courtyard is very limited, freeing the view between the two playgrounds and using the structural points as storage and sanitary premises. The architectural identity is simple and robust where the structural elements form a base of raw concrete and large poles support the passageways. The guardrails, designed for the safety of children, form an ocher-colored ribbon, recalling the shades of the façade, which follow each variation of the project. Based on a V-shaped structure supporting micro-perforated plates, these guardrails protect as much as they allow to see. The transparency varies with the hours of the day, the orientation of the sun, the angle of view and the proximity to the mesh.

Courtesy of NAS architecture
Courtesy of NAS architecture

This constant filter makes it possible to create one-off intimacies without ever being restrictive because, despite a height that is quite important for young children, it allows you to see through, you can read the existing façade from the courtyard and see the whole from the school from the corridors. These corridors have been largely designed to provide places of life usable by students and teachers beyond the simple circulation. The Mediterranean climate of Montpellier has been a constraint factor solved by the architecture with caps protecting people’s movements during bad weather as well as classrooms, by playing on the shadow on hot days. The corridors also made it possible to eliminate a large number of interior circulations, thus transforming single-oriented classes into crossing spaces to favor natural ventilation.

Section
Section

The rehabilitation of public buildings is a real challenge for our contemporary society and a necessary response to urban sprawl. It seems important to us to succeed in changing the existing heritage of downtowns by producing quality spaces without freezing their functionality, thus promoting a constant and perpetual evolution of places.

Courtesy of NAS architecture
Courtesy of NAS architecture

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
NAS architecture
Office
Cite: "Rehabilitation of Louis Figuier / NAS architecture" 10 Dec 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/885042/rehabilitation-of-louis-figuier-nas-architecture/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.