the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. The Netherlands
  5. Bloot Architecture
  6. 2017
  7. House Overveen / Bloot Architecture

House Overveen / Bloot Architecture

  • 02:01 - 9 December, 2017
House Overveen / Bloot Architecture
House Overveen / Bloot Architecture, © Mirko Merchiori
© Mirko Merchiori

© Mirko Merchiori © Mirko Merchiori © Mirko Merchiori © Mirko Merchiori + 19

© Mirko Merchiori
© Mirko Merchiori

Text description provided by the architects. Renovation and extension of a stately row house in Overveen, The Netherlands. The house is located in a dune area and therefore the ground level is higher at the front than at the rear.

© Mirko Merchiori
© Mirko Merchiori

The inside of the house was already taken care of in the 70s and stripped of all period features. The ground floor serves as a living area and was a large narrow space. A spiral staircase with a balustrade made of marine  rope led to the basement that consisted of a series of small rooms including a small kitchen. The first and second floors consist of bedrooms and a family bathroom.

© Mirko Merchiori
© Mirko Merchiori

The basement has now been extended so that the existing kitchen has become larger and has now become a real family kitchen with an open view of the back garden. A floating veranda connected to the family kitchen strengthens this relationship. On the floating veranda you can sit with a cup of coffee and dangle your legs.

© Mirko Merchiori
© Mirko Merchiori

The open plan living room is too large for its purpose due to the new kitchen. The basement has a low ceiling and is dark, so creating an open connection between the kitchen and the living room was a logical step to take. The desire to have a roof terrace on the extension led to a connection between the floor of the living room and the roof of the extension. To open up this area and make as light and airy as possible, everything between kitchen and living room is made of glass . The glass is supported by large Douglas beams that are also continued into the extension.

Section A
Section A

The staircase that runs along a continuous wall between the basement, the living room and the bedrooms creates a visually connecting element between the different spaces and also ensures that the long living room is broken up in a front and back.

© Mirko Merchiori
© Mirko Merchiori

The rest of the basement is open, with underfloor heating and now functions as a play area for the children or as guest room.

© Mirko Merchiori
© Mirko Merchiori
Cite: "House Overveen / Bloot Architecture" 09 Dec 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/885033/house-overveen-bloot-architecture/> ISSN 0719-8884