the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. Studio Twenty Seven Architecture
  6. 2016
  7. Mid Century Modern Residence / Studio Twenty Seven Architecture

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Mid Century Modern Residence / Studio Twenty Seven Architecture

  • 13:00 - 3 December, 2017
Mid Century Modern Residence / Studio Twenty Seven Architecture
Mid Century Modern Residence / Studio Twenty Seven Architecture, © Anice Hoachlander | Hoachlander Davis Photography
© Anice Hoachlander | Hoachlander Davis Photography

© Anice Hoachlander | Hoachlander Davis Photography © Anice Hoachlander | Hoachlander Davis Photography © Anice Hoachlander | Hoachlander Davis Photography © Anice Hoachlander | Hoachlander Davis Photography + 19

  • Structural Engineer

    Ehlert/Bryan
  • MEP Engineer

    Setty Associates
  • Civil Engineer

    Christopher Consultants
  • General Contractor

    Landmark Construction
  • More Specs Less Specs
© Anice Hoachlander | Hoachlander Davis Photography
© Anice Hoachlander | Hoachlander Davis Photography

Text description provided by the architects. The mid-century modern home was less than two thousand square feet, yet beautifully sited on a densely wooded hill. The property provided an extraordinary amount of privacy and seclusion for a house less than four miles from the District of Columbia. Despite the very limited amount of space for a family of four, the clients purchased the property immediately. Five years later, with their two children rapidly approaching teenage years, the time had come to look at a house expansion. The clients wanted to maintain as many of the characteristics of the existing house and property as possible when they renovated to add living space. The mid-century modern ascetic, the simple volumes and details were all important. After all, these were the design features that first drew them to the house and property and they did not want to lose these design features in the renovation process.

© Anice Hoachlander | Hoachlander Davis Photography
© Anice Hoachlander | Hoachlander Davis Photography

Equally important was preserving views from the existing living spaces to the exterior. These views had become defining characteristics of why the property felt like home. Maintaining these characteristics was the syntax of the design solution. For the addition, two distinctly separate pavilion volumes were added. One pavilion provides a new master bedroom and a home office. It also affords new view sheds up the hill to the north and over the existing house to the south. The second pavilion provides another living space. Equipped with a custom built Murphy bed this pavilion can be closed off from the rest of the house with a sliding door and used as a guest room for visitors.

© Anice Hoachlander | Hoachlander Davis Photography
© Anice Hoachlander | Hoachlander Davis Photography
Sections
Sections
© Anice Hoachlander | Hoachlander Davis Photography
© Anice Hoachlander | Hoachlander Davis Photography

The new pavilions are clad in Shou Sugi Ban (Traditional Japanese Charred Cedar) siding that will gracefully patina amongst the surrounding trees. The siding on the existing house was removed and that volume also re-clad in the same Shou Sugi Ban siding. The placement of the pavilions was governed by sightlines and viewsheds. The new glass walkways connecting the pavilions touch the existing house as delicately as possible. The placement of the new pavilions also defines exterior spaces into outdoor rooms. The home has doubled in size but the ambience of the site is preserved.

© Anice Hoachlander | Hoachlander Davis Photography
© Anice Hoachlander | Hoachlander Davis Photography
Cite: "Mid Century Modern Residence / Studio Twenty Seven Architecture" 03 Dec 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/884667/mid-century-modern-residence-studio-twenty-seven-architecture/> ISSN 0719-8884