the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. The Netherlands
  5. jvantspijker
  6. 2017
  7. Informal Cube in Rotterdam / jvantspijker

Informal Cube in Rotterdam / jvantspijker

  • 02:00 - 30 November, 2017
Informal Cube in Rotterdam / jvantspijker
Informal Cube in Rotterdam / jvantspijker, © Ossip van Duivenbode
© Ossip van Duivenbode

© Ossip van Duivenbode © Ossip van Duivenbode © Ossip van Duivenbode © Ossip van Duivenbode + 16

© Ossip van Duivenbode
© Ossip van Duivenbode

Text description provided by the architects. Jvantspijker Architects have designed a sturdy cube-shaped house in the centre of Rotterdam. With its spatial 3-dimensional layout the building allows a modern family to meet the paradoxical demands of urban life: The house provides community as well as privacy to its inhabitants and it is both connected to and sheltered from the street and the surrounding city.

© Ossip van Duivenbode
© Ossip van Duivenbode
Axonometric Longitudinal Section
Axonometric Longitudinal Section
© Ossip van Duivenbode
© Ossip van Duivenbode

The exterior of plain white bricks encases a plan organized by split-level sections. The house is an urban monolith, albeit one glowing with interior life. The design of the house answers a number of the client’s specific spatial demands; a gentle entrance sequence between public-private space, a living room slightly raised above street level, kitchen and dining connected to the garden, a semi-private music room and a roof terrace.

© Ossip van Duivenbode
© Ossip van Duivenbode

These five ingredients have been interwoven resulting in a playful composition organized around the spacious central staircase. Large windows across the corners of the house catch light from various angles and reinforce the spatial richness of the interior.

View the complete gallery

About this office
jvantspijker
Office
Cite: "Informal Cube in Rotterdam / jvantspijker" 30 Nov 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/884587/informal-cube-in-rotterdam-jvantspijker/> ISSN 0719-8884