the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Municipal Building
  4. Chile
  5. Gonzalo Mardones V Arquitectos
  6. 2017
  7. Municipalidad Lo Barnechea / Gonzalo Mardones V Arquitectos

Municipalidad Lo Barnechea / Gonzalo Mardones V Arquitectos

  • 13:00 - 2 December, 2017
Municipalidad Lo Barnechea / Gonzalo Mardones V Arquitectos
Municipalidad Lo Barnechea / Gonzalo Mardones V Arquitectos, © Nico Saieh
© Nico Saieh

© Nico Saieh © Nico Saieh © Nico Saieh © Nico Saieh + 39

  • Architects

  • Location

    El Rodeo 12777, Lo Barnechea, Región Metropolitana, Chile
  • Author Architects

    Gonzalo Mardones V., Gonzalo Mardones Falcone, M. Jesús Mardones F.
  • Area

    3620.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

  • Calculator engineer

    Ruiz y Saavedra
  • Constructor

    Proyekta
  • Lighting

    Paulina Sir
  • Sculpture

    Vicente Gajardo
  • Client

    CAI
  • Site area

    3.620 m2
  • Build area

    15.921 m2
  • More Specs Less Specs
© Nico Saieh
© Nico Saieh

Text description provided by the architects. The new building of Lo Barnechea Municipality, in the city of Santiago de Chile, is located at the junction of two of the most important avenues of the commune, in a place open to the imposing geography of the place. Lo Barnechea is characterized for being a limit commune to the east of the city, delimiting directly with the mountain range of the Andes, It is also known as the place where wealthy families coexist.

© Nico Saieh
© Nico Saieh

The design of a municipal building is submerged within the public and private sphere. From the social sphere to that of the greater political obligation of the commune. Therefore, it is a place where inclusion, participation, identity, concentration and social relationship are manifested, as well as pride and sense of belonging. This mixture of situations gave rise to a general party that highlights the conceptual virtues of an eminently public building, which includes a program of flexible use with areas that receive a constant  flow of external public; and private areas that host the administrative functions of a municipal entity. A building open to the citizen, but also to its geographical environment.

© Nico Saieh
© Nico Saieh

The idea of an open building is reflected in the fact that the building does not have a front or a back. It  is open in all directions, trying to show life inside, allowing from the interior to encompass the environment. For this, an exterior square is planned. At the level of the public space, that is capable of permeating the entire building, and from the inside. It also includes the subsoil, being the base and the lower levels, spatially linked by stairs and double heights, to receive mainly public building activities and services.

© Nico Saieh
© Nico Saieh

Just like the use of the subsoil is important in this building, so is the use of the roofs, creating expansion terraces on the fourth floor and on the upper level. The building is separated into two volumes from the fourth level, intending  to generate a public square in height, that divides the functions of the different municipal departments. These are connected with external bridges, allowing to recognize the environment from different fields and perspectives.

© Nico Saieh
© Nico Saieh
Section 004
Section 004
© Nico Saieh
© Nico Saieh

Constructively, the building has been entirely solved in a reinforced concrete structure, with incorporated titanium dioxide, an element that allows the concrete to be whitewashed, that helps, like trees, eliminating toxic gases produced by vehicles.

© Nico Saieh
© Nico Saieh

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Municipalidad Lo Barnechea / Gonzalo Mardones V Arquitectos" 02 Dec 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/884556/municipalidad-lo-barnechea-gonzalo-mardones-v-arquitectos/> ISSN 0719-8884