the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Gymnasium
  4. China
  5. Atelier Li Xinggang
  6. 2015
  7. Gymnasium of New Campus of Tianjin University / Atelier Li Xinggang

Gymnasium of New Campus of Tianjin University / Atelier Li Xinggang

  • 00:00 - 21 November, 2017
Gymnasium of New Campus of Tianjin University / Atelier Li Xinggang
Gymnasium of New Campus of Tianjin University / Atelier Li Xinggang, Interior Swimming Pool. Image © Haiting Sun
Interior Swimming Pool. Image © Haiting Sun

Interior Roof. Image © Terrence Zhang Y Shape Column. Image © Terrence Zhang North View. Image © Haiting Sun Roof Texture. Image © Terrence Zhang + 29

  • Structure

    Qingying Ren, Fukui Zhang, Sen Li
  • Awards

    2016, WAACA WA Technological Innovation Award Winner
  • More Specs Less Specs
North West View. Image © Haiting Sun
North West View. Image © Haiting Sun

Text description provided by the architects. The Gymnasium of New Campus of Tianjin University is located in the north of the front zone of the campus. The main buildings include an indoor sports center and a natatorium. The public spaces of these two buildings are linked by a large arch bridge which encloses an entrance plaza and connects the entire building. 

Interior Roof. Image © Terrence Zhang
Interior Roof. Image © Terrence Zhang

According to the respective requirements towards the plan dimension, headroom, and usage (dedicated or multi-purpose), the multiple indoor sports fields are compactly organized and connected by the linear public spaces (the public hall, the arch bridge, and the lobby of swimming pool). This kind of design strategy largely not only enhances the openness and sports atmosphere of the interior spaces but also creates diverse eave heights and an efficient and easy-going layout.

Roof Birdview. Image © Haiting Sun
Roof Birdview. Image © Haiting Sun

The design mainly focuses on how to logically organize and repeat the basic unit of the form and structure to generate specific function, light environment, and atmosphere within each space. The public hall of the indoor sports center adopts ruled curve surface roof of a gradient wave-shape (hollow ribbed roof structure), with a 140-meter-long indoor overhead track, which forms a great light environment and infinite landscape. The exercisers who are running on the overhead track naturally become a part of the landscape, showing the sports spirit of the architecture. 

Interior Swimming Pool. Image © Haiting Sun
Interior Swimming Pool. Image © Haiting Sun
Perspective Section
Perspective Section
Gym Roof. Image © Terrence Zhang
Gym Roof. Image © Terrence Zhang

The roof and the exterior walls of the sports space use a series of reinforced concrete structure of ruled curve surfaces, barrel arches and conical surfaces which provide long span space and high side window daylighting. The tectonic texture of the wooden mold concrete is exposed inside, and the architectural outline of silence and diversity is formed outside, achieving the perfect unity of the building's structure, space, and form. 

Y Shape Column. Image © Terrence Zhang
Y Shape Column. Image © Terrence Zhang

Compared with the architectural image of the exaggerated and arbitrary through the decoration nowadays, this design exposes the structure to access the beauty of "tectonic", resulting in the space of silence, plain and rhythm, presenting more permanent "poetic" of space.

South West Birdview. Image © Guangyuan Zhang
South West Birdview. Image © Guangyuan Zhang
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Gymnasium of New Campus of Tianjin University / Atelier Li Xinggang" 21 Nov 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/883991/gymnasium-of-new-campus-of-tianjin-university-atelier-li-xinggang/> ISSN 0719-8884
Interior Swimming Pool. Image © Haiting Sun

天津大学新校区综合体育馆 / 李兴钢建筑工作室