the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Argentina
  5. Luciano Kruk
  6. 2016
  7. MACH House / Luciano Kruk

MACH House / Luciano Kruk

  • 15:00 - 17 November, 2017
MACH House / Luciano Kruk
MACH House / Luciano Kruk, © Daniela Mac Adden /
© Daniela Mac Adden /

© Daniela Mac Adden / © Daniela Mac Adden / © Daniela Mac Adden / © Daniela Mac Adden / + 32

  • Construction

    Constructora Correa
  • Project Management Coordination

    Belén Ferrand
  • Collaborator Architects

    Josefina Perez Silva, Andrés Conde Blanco
  • Collaborators

    Alice Salamone, Isabelle Ducrest, Denise Andreoli, Dario Cecilian
  • Memory Edition

    Mariana Piqué
  • More Specs Less Specs
© Daniela Mac Adden /
© Daniela Mac Adden /

Text description provided by the architects. Mach House is a suburban permanent home located in a gated community in Maschwitz, in northern Greater Buenos Aires.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The curved streets layout defines the shape of the neighborhood’s lots and the one in which Mach House was built is a trapezoid with curved front and rear sides. 

© Daniela Mac Adden /
© Daniela Mac Adden /
Floor Plan
Floor Plan

Located in the community’s border and in its highest area, the plot’s plain terrain was originally free of tree vegetation.

© Daniela Mac Adden /
© Daniela Mac Adden /

Having experienced what it feels like to spend some time in an exposed concrete summer house the Studio had built for his father, the commissioner requested a home for himself that shared its materiality and esthetic language.

© Daniela Mac Adden /
© Daniela Mac Adden /

The commission consisted in a minimum square footage house whose program of uses had to be organized in a single floor plan containing one en suite master bedroom, one secondary bedroom, a kitchen and a dining area in direct relationship with a living room that was also linked with a semi covered gallery, and a smaller living room that would function as a TV/cinema area. The commissioner also expressed his desire that the house should harbor an inner patio with plants and water.

Section
Section

A square floor plan with almost blind side walls was designed according to the Studio’s strategy, making the house turn inside, and open out towards the front and the rear, thus generating crossed views between the street and the back garden.

Section
Section

The house’s different areas were organized on a three-by-three orthogonal grid, whose central module housed the inner open space the client requested, with its reflecting pool, raw terrain and vegetation.

© Daniela Mac Adden /
© Daniela Mac Adden /

Sunlight enters this open module through the opening in the roof and the water surface within reflects the sunrays, producing different light effects throughout the day. These project into the house through the glazed windows and, together with the vegetation, bring a calm and intimate atmosphere to the inside.

© Daniela Mac Adden /
© Daniela Mac Adden /

All the framing was materialized in dark bronze anodized aluminum and is double glazed.

Axonometric
Axonometric
© Daniela Mac Adden /
© Daniela Mac Adden /

With the kitchen and the entrance laying on the south-eastern facade, and the bedrooms and the bathrooms laying on the north-western, the house’s side walls have small openings strategically located according to the particular needs of each area. In contrast, the front and the rear of the house open out through big glazed panes.

© Daniela Mac Adden /
© Daniela Mac Adden /

With the intention of generating enough privacy, a reflecting pool separates the house from the street and aquatic plants were set in front of the bedroom.

© Daniela Mac Adden /
© Daniela Mac Adden /

When open, the big glazed sliding panes of the rear link the indoor spaces with the semi covered deck that lies just outside.

© Daniela Mac Adden /
© Daniela Mac Adden /

Thus, the opening allows this part of the house to expand into a generous space closely related to the green exterior. The semi covered areas in front of the transparent planes regulate both how much direct sunlight gets in and the thermal incidence. Besides passive sun control provided by the house’s architecture itself, Split air conditioners and radiating floors heating systems were installed.

© Daniela Mac Adden /
© Daniela Mac Adden /

The rear of the house is endowed with long views of an exuberant grove. Facing the possibility that in time these views might be reduced by the neighborhood’s growth, a private green space with a reflecting swimming pool was designed.

© Daniela Mac Adden /
© Daniela Mac Adden /

The expressive substance of the exposed concrete, modeled by means of a wooden formwork, gives the house a more pure bearing. The sheltering sensation produced by the concrete’s stony essence and its monomaterialty, present on the floors, the roof and the building shell, reinforces the house’s ambiance and the way the light effects, the air, and the smells are perceived.

Cite: "MACH House / Luciano Kruk" [Casa MACH / Luciano Kruk] 17 Nov 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/883730/mach-house-luciano-kruk/> ISSN 0719-8884