the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. Thailand
  5. Somdoon Architects
  6. 2016
  7. Hasu Haus / Somdoon Architects

Hasu Haus / Somdoon Architects

  • 20:00 - 28 November, 2017
Hasu Haus / Somdoon Architects
Hasu Haus  / Somdoon Architects, © W Workspace
© W Workspace

© W Workspace © W Workspace © W Workspace © W Workspace + 23

  • Collaborator

    Creative Crews
  • Landscape Architect

    Shma Co.,Ltd
  • Project Director

    Punpong Wiwatkul
  • Project Team

    Supachai Khiewngam, Passawan Vudhivanich, Phiriya Chavanaphan, Prajanin Kongphorod, Thitaya Tansirisernkul
  • Interior Design

    Somdoon Architects
  • More Specs Less Specs
© W Workspace
© W Workspace

‘Hasu Haus’ is seven storeys height housing with 333 units located in the growing fringe of Bangkok where an expansion of overground system is introduced. The background of the project is Sansiri, the client, would like to introduce the masterplan of high-density housings for residents who work in the centre of the city in this area, and arrange closed design competition for residential blocks. The site is located among 3 main corridors including Sukhumvit, Raminthra-Atnarong highway and On-nut road leading to business district. It is also located in one hectare radiance from On-nut station and Phrakanong station where is well-known for residential zone. To design new housing, architect also sees opportunities of the existing surrounding as a perfect neighbourhood unit. The area contains housings, and all services components like schools, malls and temple. Therefore, the housing design takes challenges introducing high density dwellings by integrating new development to existing community, and creating long-term relationship to other surroundings. The design takes Thai typical house along the canal with the backyard garden as a nostalgic inspiration for courtyard and living space characteristic.

© W Workspace
© W Workspace
1st Floor Plan
1st Floor Plan
© W Workspace
© W Workspace

The residentials in Thailand is generally developed under privatized developers, so concerning more to maximize net area becoming serious constraints; however, both architect and client have a vision to improve the quality of active open-spaces along ‘Phra Khanong Canal’.  An ‘L-shape block’ incorporated courtyard enclosed by housing on all four sides. The carpark is included at street level underneath one building block on one side and create pedestrian realm connecting courtyard to the canal. Elevated housing units create permeable ground floor to catalyse social engagement with the potential of proximity to waterfront. Architect arrange all amenity areas including swimming pool, garden and hardscape on ground floor allowing flexibilities for social activities for dwellers and the neighbours.

© W Workspace
© W Workspace

The environmentally sustainable urban-related principle is to turn loss of shared open space into positive gain. The intention of the layout is creating a hierarchy of open spaces at different scale in between the buildings. The lifted buildings is shaping openspace by semi-outdoor common areas. The block integrated the new building to the existing neighbours this related space to engage social activities. The open-ground floor also creates pedestrian realm where people feel safe to walk across the block improving micro-mobility.

Details
Details

The façade material is inspired by Thai traditional house ‘Pha Pa kon’ in both of pattern and material in light colour renders reflecting sunlight. Double window are working as sun-shading for internal unit dwelling, and can be closed for protecting tropical rain. The unit layout provides open plan room between living and bedroom enhancing ventilation. The sliding door also work as adaptable partition to adapt the space matching family uses.

© W Workspace
© W Workspace
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Hasu Haus / Somdoon Architects" 28 Nov 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/883727/hasu-haus-somdoon-architects/> ISSN 0719-8884
© W Workspace

水上住宅 Hasu Haus / Somdoon Architects