the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Shopping Centers
  4. Thailand
  5. Poonsook Architects
  6. 2016
  7. Sun Plaza 2 / Poonsook Architects + Normalstudio

Sun Plaza 2 / Poonsook Architects + Normalstudio

  • 19:00 - 17 November, 2017
Sun Plaza 2 / Poonsook Architects + Normalstudio
Sun Plaza 2 / Poonsook Architects + Normalstudio, © Soopakorn Srisakul
© Soopakorn Srisakul

© Soopakorn Srisakul © Soopakorn Srisakul © Soopakorn Srisakul © Soopakorn Srisakul + 25

  • Architects

  • Location

    1058/102 Thanon Phahon Yothin, Khwaeng Chom Phon, Khet Chatuchak, Krung Thep Maha Nakhon 10900, Thailand
  • Lead Architects:

    Supat Vongruttana, Veranit Amornprasertsri, Siranat Puttipipatkhachorn, Tanakit Sinon, Nimitchai Amornprasertsri
  • Area

    3500.0 m2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

  • Structural Engineer

    EDMA Maxom Co., Ltd.
  • Landscape Architects

    Poonsook Architects Co., Ltd. + Normalstudio Co., Ltd.
  • Interior Designers

    Poonsook Architects Co., Ltd. + Normalstudio Co., Ltd.
  • Contractor

    B-Tech Group Co., Ltd.
  • Client

    Singha Estate PCL.
  • More Specs Less Specs
© Soopakorn Srisakul
© Soopakorn Srisakul

Text description provided by the architects. The building is located in a typical urban scene of Bangkok, a heterogeneous context, an ensemble comprising of skyscraper complexes, tiny wooden houses or even temporary shelters for food stalls. The architect confronts the need for maximum commercial space while maintaining an architectural quality within the tightness of the site. The project is a multi-phase construction task; a two-story annex is first constructed while the existing, one-story building still operates as a food court. After the completion of the annex, the roof of the existing building is raised up to cover the new-built upper floor plate constructed on the existing foundation. A ground floor provides spaces for a minimart, rental shops, parking and a common hall for temporary kiosks. The design of the ground floor is based on an existing structural grid of 3.5 x 3.5 m.

Cross Section
Cross Section
© Soopakorn Srisakul
© Soopakorn Srisakul

An upper floor is dedicated to a food court, a rectangular dining hall flanked on one side with a raw of individual food parlors. The food parlors are backed with a common service corridor leading to a central washing area. This arrangement maximizes the seating capacity and creates a non obstructed floating façade along the public road leading to a visual connection between the dining hall and the pedestrian downward. A long servery counters are projected slightly inclined to introduce a dynamic line into a rigid shape of the dining hall.Two free-standing kiosks are placed deliberately in the dining hall dividing it rhythmically while maintaining the interaction of divided spaces bringing a perception of flowing space into the hall.

© Soopakorn Srisakul
© Soopakorn Srisakul

A main outdoor stair directs pedestrian from a small open square on the ground level up to the food court in the upper floor. Two escalators in scissor arrangement regulate the user between commercial area and food court. The building is projected align with the neighboring buildings, the façade harmonizes to an adjoining building giving the visual continuity of perspective view in urban context. Four “Pop-up” parts of façade accent the lengthiness of the building.

Longitudinal Section
Longitudinal Section
© Soopakorn Srisakul
© Soopakorn Srisakul

The floating façade is cladded with a repetitive module of the various sized fiber cement panels. The different shade of the panels helps to pixelate a gigantic building mass into a mild appearance while keeps stating an existence of the building at the same time. In contrast to the colorful outer skin, the interior is dominated by white creating a strict boundary between inside and outside of the building.

© Soopakorn Srisakul
© Soopakorn Srisakul

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Sun Plaza 2 / Poonsook Architects + Normalstudio" 17 Nov 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/883639/sun-plaza-2-poonsook-architects-plus-normalstudio/> ISSN 0719-8884