We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Blue House / De Rosee Sa

Blue House / De Rosee Sa

© Alexander James Photography© Alexander James Photography© Alexander James Photography© Alexander James Photography+ 23

More SpecsLess Specs
© Alexander James Photography
© Alexander James Photography

Text description provided by the architects. Dartmouth Park is a district of north London in the London Borough of Camden, on the slope of the hill that rises up to Highgate from Kentish Town. On its west side, it borders Parliament Hill Fields, notable for its views of the London skyline.

Section
Section

The clients owned the upper maisonette and had lived there for several years. When their downstairs neighbour decided to leave, they were able to agree the purchase of the ground floor flat and appoint architects, De Rosee Sa, to re-instate the building back to its original arrangement as a three-storey townhouse.

© Alexander James Photography
© Alexander James Photography

There were a few challenges; primarily how to increase the proportions to give the house a sense of grandeur and generosity of space. The first priority was to tackle a low floor to ceiling height on the ground floor, made more difficult by an unsympathetic level change between the front and rear of the building. De Rosee Sa overcame this by moving the level change further towards the front, using the front as a cloakroom area, framing the bay window with tongue and groove cupboards either side and a window bench.

© Alexander James Photography
© Alexander James Photography

The extra height gained in the middle of the ground floor facilitated the proportions to locate the kitchen in the middle, with an adjacent dining area. The living room is located towards the rear, with a Defra Approved wood burning stove and new glazing towards the garden. A long skylight brings lights deep into the plan. Joinery around the fireplace gives the living area additional detail and atmosphere.

© Alexander James Photography
© Alexander James Photography

The extension into the rear garden was rebuilt and widened to match the depth and shape of the neighbouring roof pitch but using Blue Staffordshire brick to give it a more contemporary treatment with crisp architectural details. A glass sliding door and window seat under a large window addresses the new patio and garden. Cava limestone was used for the patio and steps up to the lawn area. De Rosee Sa also designed the western red cedar clad garden sheds.

© Alexander James Photography
© Alexander James Photography

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Blue House / De Rosee Sa" 09 Nov 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/883273/blue-house-de-rosee-sa> ISSN 0719-8884
© Alexander James Photography

公寓住宅改造,室内外一体的“墨蓝计划” Blue House / De Rosee Sa

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.