All
Projects
Products
Events
Competitions

Canaletto Residential Tower / UNStudio

Canaletto Residential Tower / UNStudio

© Hufton+Crow © Hufton+Crow © Hufton+Crow © Hufton+Crow + 19

Apartments  · 
London, United Kingdom
  • Architects Authors of this architecture project UNStudio
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2017
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Carey Glass, Cricursa, Edmont, Fibrobeton, Mosa, Radmat, ViewCol & Bespoke Glass Solutions
  • Architect in Charge

    Ben van Berkel
  • Team UNStudio

    Ben van Berkel, Wouter de Jonge with Imola Bérczi and Sander Versluis, Aurelie Hsiao, Wing Tang, Nanang Santoso, Derrick Diporedjo, Maud van Hees, Henk van Schuppen, Olivier Yebra, Jan Schellhoff, Fang Huan, Qiyao Li, Perrine Planché
  • Delivery Architect

    Axis Architects
  • Civil & Structural Engineer

    URS Scott Wilson Ltd
  • MEP Consultant, Fire Engineer, Acoustics

    Hoare Lea
  • Façade Engineer

    Buro Happold Ltd
  • Client Monitor & Employers Agent

    Buro Four
  • Lead-Consultant/ Architect [Involved up to Planning Submission]

    PLP Architecture
  • Interior Designer

    UNStudio (public/amenity areas), Des Sources (Level 24 Lounge), apartment interiors by Johnson Naylor LLP, Goddard Littlefair and Waldo Works
  • Landscape Architect

    Churchman Landscape Architects Limited
  • CDM Coordinator & Cost Consultant

    E C Harris LLP
  • Planning Consultant

    Gerald Eve LLP
  • CfSH/ Energy Consultant

    Bespoke Builder Services Ltd
  • Lighting Specialist

    Lighting Design International
  • Townscape Advisor

    Richard Coleman Consultancy
  • Environmental Statement/ EIA

    URS/ Scott Wilson
  • Access Consultant

    David Bonnetts Associates
  • Traffic & Servicing

    SKM Colin Buchanan
  • Wind Engineer

    RWDI Anemos Ltd
  • Gym & Spa Consultant

    Raw Corporate Health Ltd Management Company
  • Daylight/ Sunlight/ Overshadowing

    eb7 chartered surveyors and environmental consultants
  • Surveying

    Greenhatch Group Ltd
More Specs Less Specs
© Hufton+Crow
© Hufton+Crow

Text description provided by the architects. The 22,000m2 Canaletto residential tower in London employs the concept of clustering several floors together to establish a group of ‘vertical communities’.

Offering waterside living, the 31-storey tower comprises studios, one and two-bedroom apartments, a variety of three bedrooms and one distinct penthouse with a full rooftop. Canaletto also includes shared amenities such as a swimming pool, health club, media room and resident’s club lounge with a terrace on the 24th floor 

Diagram
Diagram

UNStudio's design for the tower, which is located in the London borough of Islington, incorporates the remodeling of the facade, a streamlining of the building’s mass and a contrasting of scale and detail untypical of a residential tower. The facade for the Canaletto tower was designed to emphasise its residential character and to define a distinct ‘Islington’ response.

Ben van Berkel: “The City Road Tower distinguishes itself from buildings in the nearby financial district of the City through variation; through materials, through clusters, through a scale that is appropriate to city streets and through a facade that creates its own residential identity by means of a varied and heterogeneous elevation.”

© Eva Bloem
© Eva Bloem

Clustering

In the design near and distant townscape views are enhanced through scale, detail, and material variation. The proposed building facade creates a modeled elevation in which clusters of adjacent floors are grouped together.

© Eva Bloem
© Eva Bloem

Ben van Berkel: ‘In a residential building, we want residents to really feel like they are part of a unique work of architecture, something that is identifiably theirs. This is why the design of Canaletto really emphasises this clustering of different floors – small communities that are visibly unique from other nearby towers.”

Diagram
Diagram

Contrasting materials are employed within each grouping, where the 'outer' smooth metallic element is complemented by an 'inner' use of textured materials. Throughout the building the cluster concept of the facade is designed to maximise levels of transparency and frame the views towards the sky, thereby lending the tower a softer and more nuanced silhouette.

© Hufton+Crow
© Hufton+Crow

Sustainability

The elevation additionally offers sustainability benefits. The surface modelling creates opportunities for shading, balancing good internal daylight and views with reduced heat gains. The articulation of the facade will additionally reduce wind down drafts and, in combination with canopy proposals at the base of the building, provide an improved pedestrian microclimate. 

© Hufton+Crow
© Hufton+Crow

Balconies

The modelling of the balconies within each grouped cluster lends variability to the facade and the living experience for the residents in the building. As outdoor spaces play a large role in the enjoyment of living environments, the creation of unique, sheltered spaces of high quality was a driver in early design development. The aspect of using both textured and smooth materials contrasts with the expected contemporariness of a typical high-rise metal construction and lends this facade a residential 'twist.' 

Diagram
Diagram

Ben van Berkel: “The detailing and contrasting of the materialisation of the façade and the balconies plays a key role in the identity of the building and is in fact borrowed from furniture design. This is an approach which we more typically apply to designs for smaller private houses, however following extensive research into the potential for extending durability and maintenance we were able to create unexpected material variations on a larger scale.”

© Hufton+Crow
© Hufton+Crow

Shared spaces and amenities

Outside of the privacy afforded by the 190 individual living units, the Canaletto tower caters for a variety of collective leisure activities by way of shared amenities where the residents can enjoy healthy leisure pursuits or relax in areas designed for gathering and socialising.

© Hufton+Crow
© Hufton+Crow

A landscaped garden on Wharf Road provides access to the residential lobby, whilst the ground floor garden frames the entrance lobby and provides a green oasis off the busy City Road. A public restaurant will also be located at the base of the building on City Road.

© Hufton+Crow
© Hufton+Crow

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: London, United Kingdom

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Canaletto Residential Tower / UNStudio" 08 Nov 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/883266/canaletto-residential-tower-unstudio/> ISSN 0719-8884
© Hufton+Crow

UNStudio 新作:垂直社区 Canaletto 公寓

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.