the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. The Netherlands
  5. 5ft2 Studio
  6. 2014
  7. CZ7 Loft / 5ft2 Studio

CZ7 Loft / 5ft2 Studio

  • 09:00 - 16 November, 2017
CZ7 Loft / 5ft2 Studio
CZ7 Loft / 5ft2 Studio, © Sonia Mangiapane and Peik Li Pang
© Sonia Mangiapane and Peik Li Pang

© Sonia Mangiapane and Peik Li Pang © Sonia Mangiapane and Peik Li Pang © Sonia Mangiapane and Peik Li Pang © Sonia Mangiapane and Peik Li Pang + 21

© Sonia Mangiapane and Peik Li Pang
© Sonia Mangiapane and Peik Li Pang

Text description provided by the architects. This is an upwards extension atop an existing two-storeys terrace house located on an artificial island built in the IJ Lake of Amsterdam. The existing narrow and long typology was catering for starter family to be able to start small and extend in the future. Programmatically, for a family with 3 children, the parents would like the extension to a quiet duplex loft primarily for themselves, in which containing second living room, master bedroom and an office.

© Sonia Mangiapane and Peik Li Pang
© Sonia Mangiapane and Peik Li Pang
© Sonia Mangiapane and Peik Li Pang
© Sonia Mangiapane and Peik Li Pang

The design’s response to the programs and compact footprint was to create economically maximize functionality by employing open, shared and interconnected spaces and to create illusion of spaciousness by playing of volume and light. The master bedroom is placed facing the street, made as compact as possible to allow a generous living room facing the garden. The supporting spaces- en-suite, mini-library and staircases were designed for high dimensional efficiency, all these spaces are arrayed within a narrow width of 4.5m in the middle zone, this was made possible by integrating the bookshelves with the 2-storey staircases, turning both the circulation and the staircases into 3-storey mini-library and also turning standing space of the bathroom as circulation.

Section
Section

To further accentuate multi-functionality and spaciousness, spaces are demarcated only by trackless full height sliding doors, this enable the play of space changes- completely open floor or defined closed rooms.
The North-west garden facing living space is designed with double volume and generously sized glass windows. The sky scenes, changing with the time of the day, and season, wash right through the ceiling height opening of the middle zone to the master bedroom on the opposite end. The 4th floor was designed as an office space, enjoying air and light from the double volume living space and the terrace facing the street.

© Sonia Mangiapane and Peik Li Pang
© Sonia Mangiapane and Peik Li Pang

There were challenges to build within standard construction cost, extra effort were put in talking to manufacturers to accommodate modification to their pre-fabricated standard product in order to achieve slimline details and high dimension efficiency. The solid Oak staircases are one of the results, they are standard factory cut that were modified slightly to integrate 3-storeys bookshelves. On the other hand, on site construction dimension and details were also designed to fit into standard off-the-shelf building products, as though the building products were custom-designed to fit perfectly to the project

© Sonia Mangiapane and Peik Li Pang
© Sonia Mangiapane and Peik Li Pang

There are total 4 units of this starter typology in the row and this project is the last extension to take place. Considering sandwiched in between earlier extended neighbors, a subtle yet outspoken approach was taken to blend the extension into the existing terrace houses architecture. On the street fronting, the façade is the duplicate of the neighbors’ to keep the consistent urban language. Whereas on the garden fronting, while applying the same materials and details to keep the coherency let the façade speaks for the space behind it, the space in which is atypical and bold to typical terrace houses.

© Sonia Mangiapane and Peik Li Pang
© Sonia Mangiapane and Peik Li Pang

View the complete gallery

About this office
5ft2 Studio
Office
Cite: "CZ7 Loft / 5ft2 Studio" 16 Nov 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/882979/cz7-loft-5ft2-studio/> ISSN 0719-8884