the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Interior Design
  4. China
  5. Neri&Hu Design and Research Office
  6. 2017
  7. BEI Function Space / Neri&Hu Design and Research Office

BEI Function Space / Neri&Hu Design and Research Office

  • 22:00 - 1 November, 2017
BEI Function Space / Neri&Hu Design and Research Office
BEI Function Space / Neri&Hu Design and Research Office, Courtesy of Neri&Hu Design and Research Office
Courtesy of Neri&Hu Design and Research Office

Courtesy of Neri&Hu Design and Research Office Courtesy of Neri&Hu Design and Research Office Courtesy of Neri&Hu Design and Research Office Courtesy of Neri&Hu Design and Research Office + 22

  • Architects

  • Location

    Taikoo Li Sanlitun North No. 11, Sanlitun Road, Chaoyang District, Beijing, Beijing, China
  • Design Team

    Lyndon Neri, Rossana Hu, Briar Hickling, Jacqueline Min, Qixiaofeng, Daisy Yuen, Nicolas Fardet, Christine Neri, Siwei Park
  • Area

    350.0 m2
  • Project Year

    2017
Courtesy of Neri&Hu Design and Research Office
Courtesy of Neri&Hu Design and Research Office

Text description provided by the architects. Neri&Hu rehauls Opposite House’s BEI restaurant into “BEI Space” a multipurpose function room serving the increasing demand for meeting and event spaces in Beijing. While the typical function room in a hotel tends to be situated in dark enclosures with no natural light, the given site actually has an existing skylight. To fully utilize this asset, the design challenge becomes how to bring in as much light as possible to the space and how to subdue any sense of being underground. The resulting design concept, first, creates a landscape zone that is bathed in light, and second, inserts within it a luminous glass box.

Courtesy of Neri&Hu Design and Research Office
Courtesy of Neri&Hu Design and Research Office

The terrazzo landscape starts from the elevated skylight along the existing southern edge of the site. The extent of the terrazzo landscape is articulated through a series of vertical terrazzo stratum, seemingly carved and sliced with precision to define this enveloping corridor. Guided by the direction of daylight, the terrazzo stratum runs in a uniform direction towards the edge of the underground chamber, overlooking the pool below. 

Courtesy of Neri&Hu Design and Research Office
Courtesy of Neri&Hu Design and Research Office

Sitting within this landscape is a jewel-like translucent object that glimmers in the daylight and glows in the evening. The boundaries of the luminous box define the perimeter of the main function space which can be further divided depending on the use. Taking cues from the gray brick constructions that are ubiquitous in Beijing, the glass enclosure is actually formed by cast glass bricks arranged in a typical brick bond pattern. Every single brick is painstakingly laid piece by piece, and tied in structurally to a vertical wall system. The material allows all natural light to penetrate deep into the space while only offering obscured views, to maintain levels of privacy.

Courtesy of Neri&Hu Design and Research Office
Courtesy of Neri&Hu Design and Research Office

Custom furniture pieces, such as the moveable food and beverage stations are modeled after traditional street vendor carts. Custom bulb lights are arranged in a grid above for a simple yet elegant illuminations system for maximum flexibility of the space.

Courtesy of Neri&Hu Design and Research Office
Courtesy of Neri&Hu Design and Research Office

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Neri&Hu Design and Research Office
Office
Cite: "BEI Function Space / Neri&Hu Design and Research Office" 01 Nov 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/882756/bei-function-space-neri-and-hu-design-and-research-office/> ISSN 0719-8884
Courtesy of Neri&Hu Design and Research Office

“北”空间 / 如恩设计研究室