the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Adaptive Reuse
  4. Spain
  5. H Arquitectes
  6. 2016
  7. Cristalleries Planell Civic Center / H Arquitectes

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Cristalleries Planell Civic Center / H Arquitectes

Cristalleries Planell Civic Center / H Arquitectes
© Adrià  Goula
© Adrià Goula

© Adrià  Goula © Adrià  Goula © Adrià  Goula © Adrià  Goula + 22

  • Architects

  • Location

    Les Corts, Barcelona, Spain
  • Author Architects

    David Lorente, Josep Ricart, Xavier Ros, Roger Tudó
  • Collaborators

    Blai Cabrero Bosch, Montse Fornés Guàrdia, Toni Jiménez Anglès, Berta Romeo, Carla Piñol, Xavier Mallorquí, Andrei Mihalache
  • Area

    1694.0 m2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

© Adrià  Goula
© Adrià Goula

Text description provided by the architects. This public facility houses an adult education centre, a language standarization consortium and a hotel on a triangular plot in the Parliament district. Two of the three sides of the site area defined by the heritage-listed frontage of the former Planell glass factory, built on Calle Anglesola in 1913. The building makes use of the entire plot, acting as an intrinsic part of the urban landscape, although the triangular shape and the classified façades prevent it from occupying the entire site. 

The programme is distributed across four levels which are set back from the south-facing heritage facade. The resulting atrium reconciles construction and heritage, improves the natural lighting for the classrooms and provides a heat and sound barrier.  This long, narrow courtyard is reproduced at the northern vertex, which exhausts the geometry but acts as a relational system between the administrative uses of the building and the exterior.

© Adrià  Goula
© Adrià Goula
Section
Section
© Adrià  Goula
© Adrià Goula

The building section shows how it controls and manages the air under natural conditions. In winter, it is necessary to control heat loss due to air renewal, redeem the heavy internal load built up due to the inertia of the wall structure, and draw fresh air in from the atrium, which thus acts as a natural air recycle. In summer, the heat has to be dissipated by moving the largest possible volume of air and fresh air must be strictly natural, based on solar chimneys and caps that apply the Venturi effect. 

Climate Diagram
Climate Diagram

Cross-ventilation between the courtyards is ruled out by the programme and the need to avoid conflicting noises. The building therefore gives each strip of usage space a long structural break where the air circulates vertically, ‘pulled upwards’ in the chimneys by the power of the sun, which also give the building a silhouette and a distinctive, transparent materiality. 

© Adrià  Goula
© Adrià Goula

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
H Arquitectes
Office
Cite: "Cristalleries Planell Civic Center / H Arquitectes" [Centro Cívico Cristalleries Planell 1015 / H Arquitectes] 30 Oct 2017. ArchDaily. (Trans. Santibañez, Danae) Accessed . <https://www.archdaily.com/882489/cristalleries-planell-civic-center-h-arquitectes/> ISSN 0719-8884
© Adrià  Goula

Planell 玻璃厂改造,以文丘里效应解决古典建筑的热能问题 / H Arquitectes

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.