the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Sheri Gaby Architects
  6. 2016
  7. Gable House / Sheri Haby Architects

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Gable House / Sheri Haby Architects

  • 20:00 - 29 October, 2017
Gable House / Sheri Haby Architects
Gable House / Sheri Haby Architects, © Lisbeth Grosmann
© Lisbeth Grosmann

© Lisbeth Grosmann © Lisbeth Grosmann © Lisbeth Grosmann © Lisbeth Grosmann + 14

  • Building Surveyor

    Tony Middling
  • Builder

    Ryan Gregory
  • Structural Engineer

    Bernhard Waschl
  • Site Area

    491 m2
  • More Specs Less Specs
© Lisbeth Grosmann
© Lisbeth Grosmann

Text description provided by the architects. Gable House is an Edwardian timber cottage in Sandringham, close to the train station, shops and beach. Typical of many of the period houses in the area, a previous extension had added a room on the back incorporating the main bedroom, kitchen and meals area but this space suffered the ailments of a south orientation and poor room configuration.

© Lisbeth Grosmann
© Lisbeth Grosmann

We needed to consider how this space could be better utilized. The client was comfortable that they didn't need a bigger house, just one that worked better. The design brief was to provide a spacious, light-filled, open plan area at the back that better connected to the backyard and corrected the lack of privacy between the main bedroom and living area. The existing house already measured 207 m2 and with a site area of 491 m2, the client was reluctant to sacrifice any backyard nor overcapitalize on the relatively small site.

Floor Plan
Floor Plan

The period house at the front was retained, incorporating 3 good-sized bedrooms, formal lounge, dining room and original hallway. The bathroom and laundry were refurbished and reworked to include a separate powder room. At the rear of the house, the new addition was kept as small as possible to retain the rear garden and meet Council requirements for site coverage. 2 gable roof forms were added, one each for the main bedroom and family area, to lift the ceilings and give a quality of spaciousness.

© Lisbeth Grosmann
© Lisbeth Grosmann

The master bedroom was extended slightly to provide a walk in robe and ensuite and its entry reworked to obscure views to it from the living area. The kitchen and living area were flipped to connect the kitchen with a new outside deck, while the lofty gable roof form was extended over the deck as a timber pergola. When the glazed sliding stacking doors are open the whole thing becomes an outdoor space and the interior and exterior work really well together.

© Lisbeth Grosmann
© Lisbeth Grosmann

To catch the sun a new window and skylight were carved into the east side of the house at the end of the kitchen, providing lovely moments of sunlight at different times of the day. The kitchen bench juts out under the skylight as a timber breakfast bar. Passive energy design 
The new window and skylight offer the south facing kitchen and meals area great solar access. The kitchen and meals area are organized to enjoy these moments of sun, while orientated and connected to the south facing backyard.

© Lisbeth Grosmann
© Lisbeth Grosmann

Sustainability

Most of the existing house was retained or reworked, reducing waste. The roof is insulated with Kingspan Air-cell and R3.5 batts. R3.5 batts were also added to the existing ceiling. New lightweight walls are insulated with R2 batts and sisalation and the floor is fitted with new R2 insulation. All new windows are painted Australian hardwood timber frames with low E clear double glazing. The house uses low energy LED lighting. The existing floor ducted gas heating system was retained and reworked to suit the alterations, as was the existing evaporative cooling system.

© Lisbeth Grosmann
© Lisbeth Grosmann

Materials

The house sits in a street of predominantly light colored, timber houses. The materials selected were chosen for their quality and aesthetics. The client sought a relaxed, neutral interior that sat comfortably with the original Edwardian and proximity to the beach. The interiors are fairly restrained white spaces with subtle shifts in tone and texture by use of wall tiles, brick, and timber. 
The kitchen is a white 2-pack with a reconstituted stone bench top and incorporates a recycled Blackbutt breakfast bar. Site painted finishes are low-VOC. The roof sheeting is Zincalume. The new timber flooring is Blackbutt and finished with Bona Traffic. The ceramic tiles are from Classic Ceramics.

© Lisbeth Grosmann
© Lisbeth Grosmann

View the complete gallery

About this office
Sheri Gaby Architects
Office
Cite: "Gable House / Sheri Haby Architects" 29 Oct 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/882458/gable-house-sheri-baby-architects/> ISSN 0719-8884