the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. The Netherlands
  5. Chris Collaris Architects
  6. 2017
  7. House MM / Chris Collaris Architects

House MM / Chris Collaris Architects

  • 08:00 - 29 October, 2017
House MM / Chris Collaris Architects
House MM / Chris Collaris Architects, © Tim van de Velde
© Tim van de Velde

© Tim van de Velde © Tim van de Velde © Tim van de Velde © Tim van de Velde + 29

  • Structural Engineer

    Vissers & Vissers B.V.
  • Contractor

    Hagoort Bouw B.V.
  • Interior Stairs and Cabinets

    Luc Schoenmakers Interieur/Decorbouw
  • Client

    Private
  • More Specs Less Specs
© Tim van de Velde
© Tim van de Velde

Text description provided by the architects. In the North of Amsterdam an old and decayed brick house has been replaced by a complete new and sustainable house with timber cladding on the walls and roof. The old house was very limited in gross area and volume. With ultimate stretching within the context of the current allocation plan, Chris Collaris Architects has made a design for a new house. The new house still has a relatively small ground floor area (60 m2) but its’ inside volume has a significant increase and a much more spacious feeling.

© Tim van de Velde
© Tim van de Velde

The roof lines were bound to restricted heights. By cantilevering the lower parts outside the main building volume, the upper level of the house increases. A house with a high ceiling on every floor level and an extra attic is the result of this design feature. The extra win is a dry walk along the North facade while walking underneath the cantilevering roof part towards the entrance.

© Tim van de Velde
© Tim van de Velde

The design of the house is based on the passive building technology. The facades and roof are built with sandwich panels with high density insulation and all connections with the window frames have been sealed double. The facades and roof parts are finished with black timber cladding of wax conserved pinewood. The building system with a steel skeleton and sandwich panels is very uncommon for its’ use in single private housing. It is much more common in use for large factory halls with less precise building details. In this house the building system has been altered and tailored in such a specific way that the reference to its’ characteristics being used in large factory halls completely has vanished. 

Floor Plans
Floor Plans

In detail, all edges, corners and joints in the exterior have been made as minimal as possible. Very small incorporated gutters at the roof edges cause a water curtain in heavy rainy weather. A flower window cuts through the wood cladding of the front facade and the bathroom window cuts through the wood cladding of the roof. Black solar panels are positioned exactly within the roof cladding, and the roof edges are clad with the wax conserved and black painted pinewood too. 

© Tim van de Velde
© Tim van de Velde

The old and decayed brick house has not vanished completely. Roof tiles and wooden floors have been used in the garden and the inner brick layer of the old house has been used again in the interior of the new house. A central positioned core with bricks and a staircase with cabinets made of birch multiplex divide the living spaces into living, kitchen and a diner room. A central and light void alongside the stairs maximizes the interior space of the ground floor.

© Tim van de Velde
© Tim van de Velde

View the complete gallery

About this office
Chris Collaris Architects
Office
Cite: "House MM / Chris Collaris Architects" 29 Oct 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/882409/house-mm-chris-collaris-architects/> ISSN 0719-8884