the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Brazil
  5. Allouchie Arquitetos
  6. 2017
  7. Cobogó House / Allouchie Arquitetos

Cobogó House / Allouchie Arquitetos

  • 15:00 - 26 October, 2017
  • Translated by Pedro Vada
Cobogó House / Allouchie Arquitetos
Cobogó House  / Allouchie Arquitetos, © Antônio Preggo
© Antônio Preggo

© Antônio Preggo © Antônio Preggo © Antônio Preggo © Antônio Preggo + 21

  • Architects

  • Location

    Brazil
  • Authors

    Leonardo Allouchie, Joana Jordão
  • Area

    170.0 sqm
  • Project Year

    2017
  • Photographs

© Antônio Preggo
© Antônio Preggo

Text description provided by the architects. We are looking for a contemporary and genuine architecture from Pernambuco.

Located in a private condominium on the outskirts of the urban perimeter of Caruaru, the main city in the rural area of ​​Pernambuco, the plot of land has southeast orientation, with a higher incidence of winds during the year.

© Antônio Preggo
© Antônio Preggo

We opted for a simple architecture in the ostentation aspect, but great in the matter of the emotion, of the sensorial symbiosis. We can say that this "way" is absolutely related to the personality of the architects, holders of an intuition more contained in the act of projecting, but sometimes implodes of so much artistic expression and meaning.

© Antônio Preggo
© Antônio Preggo

Cobogó House is another architecture that emerges from the emptiness, almost central, a place of arrival, which precedes a subtle architectural promenade.

Floor Plan
Floor Plan

Natural materials such as wood, handmade as hydraulic tile, and apparent and "raw" as concrete, iron and glass, coupled with a subtlety in the use of colors and a low ceiling (2.26m - to the height of the average man with raised arm of the Modulor) give the place a warm and "human" ambience.

© Antônio Preggo
© Antônio Preggo

The most pragmatic challenge of the project was to meet the relatively large needs program for the lot size (375sqm) and a desire for large and sometimes open spaces. All this in a single floor. The natural solution was to integrate "mandatory setbacks" into environments, eliminating any "dead space" within the boundaries of the terrain, both in the external and internal areas. We can clearly see this intuition from pedestrian access, through the terrace, as well as the garage and the organic garden.

Section
Section

Evaldo Coutinho defended architecture as a product of construction, not design. And that the only way to feel its spatial essence was to be in the work itself. The fact that we designed and built the work allowed us to do experiments once more during the execution, which was certainly fundamental to the final result.

© Antônio Preggo
© Antônio Preggo

Two other important aspects for us were environmental comfort and privacy control. walls, marquises, hollow brick wall, strategically located and dimensioned frames, are some architectural elements that appear as a solution. In some cases, elements, such as the "skin" (apparent manual brick wall) of the front façade that protects the rooms, appear as a solution to both problems. Because it is a leaked wall, it allows the passage of lighting and natural ventilation while giving privacy to the users of the house and allows the street view to them. In addition it is clear from an aesthetic and poetic appeal.

© Antônio Preggo
© Antônio Preggo

Considering the functional dimension of the house, two premises were important in structuring the plant. We wanted the possibility of two independent and distant accesses, one for a vehicle and another for those who came on foot. It was important for us both to take us initially to the social area of ​​the house. In this way, the room appears with a kind of vestibule, only located in the center of the building, which gives direct access to the intimate area and kitchen. A practical and simple solution.

Cite: "Cobogó House / Allouchie Arquitetos" [Casa Cobogó / Allouchie Arquitetos] 26 Oct 2017. ArchDaily. (Trans. Vada, Pedro) Accessed . <https://www.archdaily.com/882282/cobogo-house-allouchie-arquitetos/> ISSN 0719-8884