the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Iran
  5. SHABOFFICE
  6. 2017
  7. [GOL]KHANEH House / SHABOFFICE

[GOL]KHANEH House / SHABOFFICE

  • 21:00 - 25 October, 2017
[GOL]KHANEH House / SHABOFFICE
[GOL]KHANEH House / SHABOFFICE, © Parham Taghioff
© Parham Taghioff

© Parham Taghioff © Parham Taghioff © Parham Taghioff © Parham Taghioff + 38

  • Project and Construction Management

    Shabnam Hosseini
  • Representation and Graphics

    Ava Dehghani
  • Structural Design

    Sarvin Sazeh
  • Mechanical Consultant

    Ali Ghanizadeh
  • Electrical Consultant

    Ali Piltan
  • Mechanical & Electrical Contractor

    Behzad Pourshab
  • Landscape Contractor

    Hamid Darian
  • Manufacturer

    Venus Glass, Avandad, Miniatour
  • Client

    Private
  • More Specs Less Specs
© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

[GOL]KHANEH is located on the outskirts of the city of Karaj, about 60km west of Tehran. It is designed and built as a vacation home for a family of 6.

© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

Two adjacent but separate plots – each about 5000 square meters – form the site for this project. Plot A was thick with old fruit trees while Plot B, adjacent to a noisy street with a chaotic line of low-rise residential buildings, was dry and barely had any trees because of a previous fire. Therefore, Plot B was chosen as the building site and creating a buffer to maximize privacy and limit views and noise transfer from the neighbouring street to the site quickly became a priority in design.

© Parham Taghioff
© Parham Taghioff
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

Massing of this project is a direct response to site conditions as it aims to form a long and linear volume - similar to a thick wall - and act as a barrier against the noise and chaos of the adjacent street and to block views into the site. The volume is further deformed to embrace the swimming pool and create a private pocket around it. Insertion of the driveway and the swimming pool affect the volume on the ground level and result in shaded areas for drop-off and outdoor sitting.

© Parham Taghioff
© Parham Taghioff
First Floor Plan
First Floor Plan
© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

The resulting dynamic and modern form is wrapped with a brick skin - a long-standing element in Iranian architecture. Bricks are from Heydari Kiln - traditional full bricks each made by hand. The brick layering technique is “Kaleh-rasteh”, one full brick followed by a half brick. Three simple variations on this technique create the opportunity to have different textures on the façade to register level 0 and level 1 as two separate layers and have porosity at windows and balcony balustrades.

© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

A line of full-height windows on the ground floor opens the façade to focus all views on the swimming pool and on Level 1 a long shaded terrace connecting the bedrooms overlooks the pool and the rest of the site. Back of the building remains closed and solid.

© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

Structural system is concrete slab and columns with columns pushed to the sides and following the direction and form of the building.

© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

Landscape design remains integral to the project. Path lines are following building lines and material palette is cast-concrete and gravel. Plants are chosen from a wild and grass-type palette to create a natural and accidental feel.

Courtesy of SHABOFFICE
Courtesy of SHABOFFICE

View the complete gallery

About this office
SHABOFFICE
Office
Cite: "[GOL]KHANEH House / SHABOFFICE" 25 Oct 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/882209/gol-khaneh-house-shaboffice/> ISSN 0719-8884