the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Mexico
  5. Saúl Lara
  6. 2017
  7. G-08 House / Saúl Lara

G-08 House / Saúl Lara

  • 17:00 - 23 October, 2017
G-08 House / Saúl Lara
G-08 House / Saúl Lara, © Lorena Darquea
© Lorena Darquea

© Lorena Darquea © Lorena Darquea © Lorena Darquea © Lorena Darquea + 29

© Lorena Darquea
© Lorena Darquea

Text description provided by the architects. Located in the metropolitan area of Guadalajara, the project called G-08 is based on the concept where the final user is the primary objective of architecture and for that reason the owner was studied in its entirety for several weeks, from its daily routines to its ideology and traditions; all with the aim of adapting the house to perfection according to his needs. Taking this into account, it was decided to design spaces plenty and full of natural light with walls in white color to generate sensations of purity; however it was not intended to make the house sober but warm, so that a family lives in and is fulfilled of life, therefore the use of vegetation of indoor gardens and patios in the interior and exterior, as well as woods in different types and tones.

© Lorena Darquea
© Lorena Darquea

Usually, the basement concept is classified as an isolated, gloomy and dark place where various articles and tools of little use are stored. In this case the basement has an outdoor patio which contains a water fountain where three trees are resting and filling natural light to this space framed by a concrete containment wall in which has a garage for 3 cars, gym, laundry room and a social area.

Section
Section
Section
Section

In the ground floor the visual is attracted to a staircase that surrounds an indoor garden with a tree that surpasses even the first floor. This staircase and the living room, which have a double height, are filled up by the natural light that enters by a large dome of tempered glass supported by metallic lattices.

© Lorena Darquea
© Lorena Darquea

The upper floor has a wooden floor in its entirety except for the wet areas, which for the owner was a fundamental necessity because for him the wood generates a visual comfort that helps him to rest and perceive the house warmer.

© Lorena Darquea
© Lorena Darquea

As for the main facade, the use of volumes and materials give a character of hardness to the house, such is the case of the apparent concrete wall on the right side, which has a thickness of 35 cms and a height of 10 mts. In contrast, there is a wooden front wall showing a tree that, as in the interior, breaks with the coldness that might appear the materials.

View the complete gallery

Cite: "G-08 House / Saúl Lara" [Casa G-08 / Saúl Lara] 23 Oct 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/882041/g-08-house-saul-lara/> ISSN 0719-8884