the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Store
  4. Portugal
  5. Tiago do Vale Arquitectos
  6. 2017
  7. The Caveman / Tiago do Vale Arquitectos

The Caveman / Tiago do Vale Arquitectos

  • 15:00 - 27 October, 2017
The Caveman / Tiago do Vale Arquitectos

© João Morgado © João Morgado © João Morgado © João Morgado + 42

  • Architects

  • Location

    4990 Ponte de Lima, Portugal
  • Design Team

    Tiago do Vale, Maria João Araújo, com Adele Pinna, Camille Martin
  • Constructor

    ARU, Arquitectura e Reabilitação Urbana
  • Area

    62.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

The Caveman / Tiago do Vale Arquitectos, © João Morgado
© João Morgado

Text description provided by the architects. Having as a starting point a shoe store built in the late 90’s, this new commercial space -which targets a very specific (and demanding) market with a wide range of products- required a project designed to have great flexibility in the presentation of the products, generate a space with a strong, recognizable and repeatable image, while achieving it at a very low cost.

© João Morgado
© João Morgado
© João Morgado
© João Morgado

The pre-existent drywall false ceiling was demolished and the wallpaper on the walls removed. Lifting the degraded floating floors revealed a concrete subfloor in great condition. A concrete column was hidden behind four floor-to-ceiling mirrors.

Floor Plan
Floor Plan

Returning the space to its most raw characteristics exposed its most strong features: a rediscovered ceiling height and a phenomenal transparency to the street.

© João Morgado
© João Morgado

To achieve the store’s goals, the approach had to be very pragmatic, based on a simple gesture that could organize the space in its entirety and resourcing to cost-effective solutions that wouldn’t require expensive finishes or maintenance.

Diagram 02
Diagram 02

The resulting design is an ode to the value of the materials as they are: their frankness, their natural image and their intrinsic qualities.

© João Morgado
© João Morgado
© João Morgado
© João Morgado

The exposed ceilings, perimetral walls and infrastructures are painted black, toning down their presence in the background.

© João Morgado
© João Morgado

A large “U” shaped surface warmly embraces the visitors, serving as the product showcase and, through its deconstruction, designing the store counter.

The yellow cement wood boards are perforated in a pattern that allows the product display area to be infinitely reconfigured with sucupira wood pegs -serving both as shelves and hangers. There are minimal cuts to the boards and no leftovers.

Diagram 03
Diagram 03

These boards are supported by a galvanized steel structure that reinforces the “U” shape and deemphasizes the irregular perimeter of the store behind it.

The geometry of this plane relates to the perimetral walls in such a way that it allows for a dressing room, storage and working spaces behind it.

© João Morgado
© João Morgado

Hanging from steel cables, along one of the glass store sides, there are four displays, constructed from the same cement wood boards and galvanized steel profiles used before.

© João Morgado
© João Morgado

All in all, the entire store is composed by four materials, in their raw, pure state: pre-existent concrete, cement wood boards, galvanized steel and wood.

With great simplicity it was possible to produce a very rich, complex space. Though each part may appear crude when regarded individually, their ensemble results in a welcoming place of great warmth and finish, defined by the qualities of the honest, exposed materials, the carefully crafted details, its wonderful transparency and its extremely judicious lighting.

© João Morgado
© João Morgado

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "The Caveman / Tiago do Vale Arquitectos" 27 Oct 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/881727/the-caveman-tiago-do-vale-arquitectos/> ISSN 0719-8884