the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Iran
  5. White on White Studio
  6. 2016
  7. Natanz Villa / White on White Studio

Natanz Villa / White on White Studio

  • 00:00 - 16 October, 2017
Natanz Villa / White on White Studio
Natanz Villa / White on White Studio, © Arash Ashourinia
© Arash Ashourinia

© Arash Ashourinia © Arash Ashourinia © Arash Ashourinia © Arash Ashourinia + 32

© Arash Ashourinia
© Arash Ashourinia

Text description provided by the architects. Located in Natanz’s suburbs, this small plot of land was chosen to become the home of a cozy villa with a limited budget for construction. The client’s main demand was preserving the view toward south-east horizontal gardens for all interior spaces while maintaining their privacy. In addition to the concern mentioned above, because of the political importance of this site in which nuclear facilities are located, there was limited access to materials and professional workforce. This compelled the client to merely use the local materials.

© Arash Ashourinia
© Arash Ashourinia

Since according to Nataz city code, just one floor on the top of the pilot level was allowed to build, and pilot level did not have any views over the flat gardens in the southeast, it was decided to leave the pilot level open as much as possible and transfer all functional needs to the first floor. After placing all spaces on one floor, the main challenge was to preserve the view of all spaces.

Design Process Diagram
Design Process Diagram

Design started with separating the public spaces (living room, kitchen) and private spaces (bedrooms, bathrooms) as two independent boxes. The only configuration that would allow all the interior spaces to have a view to the gardens while maintaining their independence was to juxtapose the boxes in an L shape form while having a common ground.

© Arash Ashourinia
© Arash Ashourinia

The westward wall that was the only one shared with Public Street was covered with brick texture to both guards the unpleasant western light and maintain the privacy of the property. Large windows from floor to ceiling were placed for the walls which overlooked the gardens including kitchen and living room, the size of these windows were smaller in the bedrooms.

Section 1
Section 1

Main materials that are used in this project are traditional brick and granite stones, both of which are local materials of the region. When we used a local material in the construction, the client’s concerns regarding material transportation from the capital to the city of Natanz were alleviated; it also contributed to the local employment in the region and met the client’s limited budget.

© Arash Ashourinia
© Arash Ashourinia
Cite: "Natanz Villa / White on White Studio" 16 Oct 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/881474/natanz-villa-white-on-white-studio/> ISSN 0719-8884