the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. India
  5. ZERO STUDIO
  6. 2016
  7. Residence in Perinthalmanna / ZERO STUDIO

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Residence in Perinthalmanna / ZERO STUDIO

  • 00:00 - 6 October, 2017
Residence in Perinthalmanna / ZERO STUDIO
© Prasanth Mohan
© Prasanth Mohan

© Prasanth Mohan © Prasanth Mohan © Prasanth Mohan © Prasanth Mohan + 36

  • Architects

  • Location

    Perinthalmanna, India
  • Project Team

    Hamid MM, Hafeef PK, Shabna K, AAshis J, Khadeeja Rasha,Shafeek Ahamed, Nidhin raj KJ, Deepti TS , Issudheen TM
  • Area

    125.0 m2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

  • Structural Engineering

    Diseno Structurals, Calicut
  • Mechanical and Electrical Engineering

    Greenspark, Manjeri
  • Metal Fabrication

    Vinod, Perinthalmanna
  • Electrical

    S.J Group Electricals
  • Plumbing

    Shanu, Perinthalmanna
  • Landscaping

    Landsystems Landscape, Chathanallur
  • More Specs Less Specs
© Prasanth Mohan
© Prasanth Mohan

Text description provided by the architects. When approached with two choices one: to design a new home in a vacant plot and to realize the aspirations of the client through a brand new, fresh, home; two: to renovate an existing house and make it meet the requirements put forward by the client and of course making him happy about it; to choose the latter one would be tagged mundane by many.

© Prasanth Mohan
© Prasanth Mohan
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Prasanth Mohan
© Prasanth Mohan

On hearing the requirements from the client that he wants small home for his family of three (himself a teacher, his wife and a two year old son), which also ‘looks small’, simple but elegant with no ornamental detailing, no massive form but modest by all means, to go with choice number one was too obvious given that the second option presented the architects with a house to be renovated with almost nothing that strikes a chord with the client’s idea of a home.

© Prasanth Mohan
© Prasanth Mohan

The belief that unconventional choices sometimes make remarkable outcomes, or in other words ‘thinking out of the box ‘ may ultimately bring you content and satisfaction, led to the making or rather ‘reinvention’ of this home. The journey was not a jolly ride when you are trapped in the maze of space, of the old home; to get rid of this ghost of the past seemed quite difficult.

© Prasanth Mohan
© Prasanth Mohan

The challenge was to redefine the interior spaces with more fluidity, openness and the exterior with utmost simplicity with no or minimum indication of what is inside out of a structure which was completely contrary to the idea. The thought that architecture does not always need to be new or the materials and even the spaces could be ‘reused’ with careful analysis of the context and bringing a sustainable output by solving the constraints.

Concept Sketches
Concept Sketches

Constraints here involved spaces that were not a match for the client requirements and were to an extent aesthetically unappealing. The sustainability lies in the reuse of materials, the thermal comfort attained and the overall energy efficiency.

© Prasanth Mohan
© Prasanth Mohan

The home
The requirement was for a simple and a graceful home for a small family. The site brought its own challenges, being a small one; there was no provision for an elaborate front yard and was located on the side of a narrow road in a residential area. Thus breaking the verticality was crucial. The emphasis on horizontal lines and thus camouflaging the height with the site was brought by the addition of a car porch to the right and giving no openings in the form of windows in the façade other than the entrance with a sit - out space giving the minimal idea of what lies inside. The rest of the façade remains faithful to the idea of horizontality with a screen of equally spaced metal pipes.

Sections
Sections

The interior spaces have been reinvented with the sophistication involved in getting rid of a maze of space, which included: getting rid of unwanted walls, bringing in natural light and ventilation and thereby making it energy efficient. The inclusion of a ‘light- well’ and one more by the side of the dining does the key role along with the double layered roof in enhancing the thermal comfort of the home. The interiors remain well lit and ventilated even without many numbers of windows opening to the elevations.

© Prasanth Mohan
© Prasanth Mohan

The choice of pallid for walls along with wooden finished flooring is aimed at a subtle blend of colors without much confusion. This is reflected in the choice of furniture and the overall treatment of the interior. The house has an additional floor added to it to be used as multi functional space but not until one sees the stair to the top realize that it has one. The focus on horizontality made the illusion possible together with the minimal façade and the exterior landscape that merges along with it.

Exploded Axonometric
Exploded Axonometric

Prelude
The driving force behind the project had always been the thought that architecture need not be ‘brand new’ and ‘big’ but can be the simplest possible solution for the given requirement. Of course, ‘architecture of happiness’ or ‘happiness through architecture’ lies with the unanimity of the design with the client’s hopes and aspirations.

© Prasanth Mohan
© Prasanth Mohan
Cite: "Residence in Perinthalmanna / ZERO STUDIO" 06 Oct 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/881040/residence-in-perinthalmanna-zero-studio/> ISSN 0719-8884
© Prasanth Mohan

简约至上,平凡是真,三口之家改造 Residence in Perinthalmanna / ZERO STUDIO