GINZA LOFT / Schemata Architects

GINZA LOFT / Schemata Architects

© Nacasa & Partners© Nacasa & Partners© Nacasa & Partners© Nacasa & Partners+ 19

  • Area Area of this architecture project Area:  3306
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2017
  • Photographs Photographs:  Nacasa & Partners
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Nippon Paint, Rock Paint, Washin Chemical Industry
  • Construction:OKAMURA CORPORATION,BPA Co.,Ltd.
  • Collaboration:Hiromura Design Office
More SpecsLess Specs
© Nacasa & Partners
© Nacasa & Partners

Text description provided by the architects. We designed a new Ginza flagship for LOFT, a household goods specialty store. Our aim was to design interior spaces where customers feel like staying for a long time and strolling around thoroughly. The store occupies spaces from the third to sixth floors in a building, with each floor carrying a different merchandise category.

© Nacasa & Partners
© Nacasa & Partners

Each floor has a floor area of approximately 990 m2, and escalators are located at the center of the large space. Since the spatial depth of sales areas would be too large if the original layout was to be used as it was, our design started by locating a large “ring road” or the main customer circulation around the escalators and located sales areas on both sides of the circulation with the equal spatial depth as much as possible. Places where people gather, such as cash register areas and labs, are located in the areas at the far ends of the floor, intending to activate customers’ movements by extending the circulation in the X direction.

© Nacasa & Partners
© Nacasa & Partners
Sixth Floor Plan
Sixth Floor Plan
© Nacasa & Partners
© Nacasa & Partners

These areas are designed in unique ways to attract people’s attention, and some of the labs are designed and fabricated using 3-D printing by DUS architects from the Netherlands. Different materials and shapes are used to make display shelves according to the types of merchandise handled on each floor so that customers can enjoy the difference between all floors as well as the entire traveling sequence.  

© Nacasa & Partners
© Nacasa & Partners


The 3rd floor is composed of curve-shaped display shelves placed in the concentric layout; the 4th floor is equipped with box-shaped display shelves composed of a combination of white-painted wood boxes and lauan wood boxes, laid out along the 45-degree axis; the 5th floor is composed of steel racks that are functional yet simple in the extreme; the 6th floor offers a flexible floor layout composed of a combination of boxes and pallets. The store environment with a rich variety of design features offers customers joyful shopping experiences throughout all the floors, while the consistency of the basic composition creates a unified store identity. 

© Nacasa & Partners
© Nacasa & Partners

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:4-6 Ginza, Minato, Tokyo, Japan

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "GINZA LOFT / Schemata Architects" 04 Oct 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/880960/ginza-loft-schemata-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.