the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Canada
  5. yh2
  6. 2014
  7. La Colombière / yh2

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

La Colombière / yh2

  • 13:00 - 5 October, 2017
La Colombière / yh2
La Colombière / yh2, © Francis Pelletier
© Francis Pelletier

© Francis Pelletier © Francis Pelletier © Francis Pelletier © Francis Pelletier + 22

  • Architects

    yh2
  • Location

    Sutton, Canada
  • Lead Architect

    Loukas Yiacouvakis
  • Area

    120.0 m2
  • Project Year

    2014
  • Photographs

© Francis Pelletier
© Francis Pelletier

Text description provided by the architects. Initially built as a small storage space by the previous owner, who was a lumberman, the building has been rearranged into a forest refuge by its new owner. La Colombière (Dovery) thus represents the completion and third phase of this simple one-story construction into a true retreat expanding on three floors.

© Francis Pelletier
© Francis Pelletier
Sections
Sections
© Francis Pelletier
© Francis Pelletier

In an attempt to preserve the surrounding nature, the footprint of the building remained untouched. This new phase inspired itself from the natural growth of trees. The link of the tree/house to the soil remains the same while growing vertically and developing an aerial volume based on the tree canopies. By following such principles, the extension was done without any trees being cut or heavy machinery, which could have spoiled the natural environment offered by the forest.

© Francis Pelletier
© Francis Pelletier

Recalling the bark of the tall surrounding conifer, the exterior volume is covered in dark cedar. La Colombière’s vertiginous interior is a space painted all in white. Materials and structure of the previous phase are kept and uninterrupted so that the addition acts as an extension rather than an insertion. 

© Francis Pelletier
© Francis Pelletier
Floors Plans
Floors Plans
© Francis Pelletier
© Francis Pelletier

On the ground floor, a simple space with exposed structure offers a direct link between rooms and with the forest’s soil.On the upper floors, each room opens into a vast vertical shaft punctured by an ultralight stairwell, an aerial structure. On the last floor, an exterior covered terrace acts as white perch from where admire the surroundings.  La Colombière is a refuge perched in the forest reminding us of bird huts.

© Francis Pelletier
© Francis Pelletier

View the complete gallery

About this office
Cite: "La Colombière / yh2" 05 Oct 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/880784/la-colombiere-yh2/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.