the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Restaurants & Bars
  4. China
  5. MDDM STUDIO
  6. 2017
  7. LIEVITO - Gourmet Pizza and Bar / MDDM STUDIO

LIEVITO - Gourmet Pizza and Bar / MDDM STUDIO

  • 00:00 - 2 October, 2017
LIEVITO - Gourmet Pizza and Bar / MDDM STUDIO
LIEVITO - Gourmet Pizza and Bar / MDDM STUDIO, © Jonathan Leijonhufvud
© Jonathan Leijonhufvud

© Jonathan Leijonhufvud Courtesy of MDDM STUDIO © Jonathan Leijonhufvud © Jonathan Leijonhufvud + 16

  • Architects

  • Location

    Maizidian West Street 39 Chaoyang District, Beijing, China
  • Design Team

    Margret Domko, Momo Andrea Destro, Marina Muratori, Amirlin Sunderiya, ZENG Deting, ZHAO Xue
  • Area

    200.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

© Jonathan Leijonhufvud
© Jonathan Leijonhufvud

Text description provided by the architects. Lievito is designed as a place to meet, to share and to taste. A new restaurant for socializing while sharing slices of gourmet pizza and enjoying a glass of wine in a space defined by grey stone volumes and brass details.

© Jonathan Leijonhufvud
© Jonathan Leijonhufvud

The property venue is a long strip that stretches from a lobby of a hotel on the south side to a big opening on the north side, facing a river. Along this stretch the design creates different environments - from very public to very intimate spaces - to offer various atmospheres to the customers, following the natural light access in the space.

Plan
Plan

The big, fully operable folding window in the north is inviting guests to the restaurant’s bar and aperitivo area. This space is dominated by a free standing stone bar counter enlightened by the insertion of a brass screen. The bar area is lightly furnished to offer space for any form of socialisation. A step up, armchairs creating a lounge area next to the window, which can be easily extended to the terraces due to the fully operable folding window.

© Jonathan Leijonhufvud
© Jonathan Leijonhufvud

Taking a step down from the bar area, the costumer reaches the dining area. The length of the space is emphasised by various elements as the long light along the west wall and its replication as stripe insert in the wall.

Courtesy of MDDM STUDIO
Courtesy of MDDM STUDIO

The kitchen, organized in parallel to this setting, takes the shape of a stone block carved out to host an open kitchen windows, a long bench for the dining area and the niche for the cocktail in the bar.

© Jonathan Leijonhufvud
© Jonathan Leijonhufvud

All areas are in direct contact with each other, but still separated through steps and different room heights. The material selection features few but distinctive materials. The bar and the kitchen are designed as solid stone blocks. Lights, furniture and other elements are made of black steel.

© Jonathan Leijonhufvud
© Jonathan Leijonhufvud

Small elements in brass enrich the space without breaking the grey palette: a long ribbon runs the entire west wall, a custom linear lamp floats under the open ceiling, a counter faces the open pizza kitchen and a golden box separates the dining bench from the bar: each seat enjoys a glimpse of brass that create a vibrant exception in the neutral tone of the stone volumes and the ragged cement of the wall finish. 

Section
Section

The entrance in the south is a round brass niche that with its simplicity works as an attraction point in the heterogenic environment of the lobby.

Courtesy of MDDM STUDIO
Courtesy of MDDM STUDIO

In the north side, the new staircase leads the access to the neighbour restaurant FIUME and to the stone terrace of LIEVITO. As a recall of the interior decoration, a linear external light in brass run on the top of the entrance. The same element is duplicated near the parapet of the terrace to create a comfortable shelve to hold the glass while enjoying the river view.

The visual identity with logo and menus completes the overall design of the restaurant.

© Jonathan Leijonhufvud
© Jonathan Leijonhufvud

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
MDDM STUDIO
Office
Cite: "LIEVITO - Gourmet Pizza and Bar / MDDM STUDIO" 02 Oct 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/880573/lievito-gourmet-pizza-and-bar-mddm-studio/> ISSN 0719-8884
© Jonathan Leijonhufvud

北京酵头食客披萨吧&酒吧 / 木答答木建筑设计