the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Japan
  5. Shogo ARATANI Architect & Associates
  6. 2017
  7. House in Matsuyacho / Shogo ARATANI Architect & Associates

House in Matsuyacho / Shogo ARATANI Architect & Associates

  • 22:00 - 28 September, 2017
House in Matsuyacho / Shogo ARATANI Architect & Associates
House in Matsuyacho / Shogo ARATANI Architect & Associates, © Shigeo Ogawa
© Shigeo Ogawa

© Shigeo Ogawa © Shigeo Ogawa © Shigeo Ogawa © Shigeo Ogawa + 22

  • Consultant

    S3 Associates inc.
  • General Contractor

    IFA inc.
  • Structural System

    timber flame
  • Site Area

    119.68m2
  • Building Area

    71.63m2
  • More Specs Less Specs
© Shigeo Ogawa
© Shigeo Ogawa

Text description provided by the architects. This property is located in a densely developed residential neighborhood of Osaka. The client had lived on the site since childhood, so when he commissioned us to design a new house there, we began by soliciting extensive input from him because he of course knew the characteristics of the site intimately. Following these discussions, we decided we wanted to build a house that would enable him to discover new things within this familiar place.   

© Shigeo Ogawa
© Shigeo Ogawa

The property is boxed in by neighboring houses. The space between the structures is just wide enough for a person to pass through, and is further obstructed by air conditioning units and water heaters on the exterior walls. Probably due to this environment, the client had struggled for many years with a lack of natural light and problematic dampness in the house.  

© Shigeo Ogawa
© Shigeo Ogawa

Setting the new structure back from the surrounding properties would have allowed in more natural light, but this type of design would also have introduced an alien element into the neighborhood, and we therefore did not feel that it was the best solution. Instead, we sought a design that intentionally maintained the densely packed atmosphere.

Plan
Plan

The solution we arrived at was to build out as close as possible to the neighboring houses, tracing the silhouette of the previous structure, but to also carve out small gardens on three sides. The breezes that pass down the gaps between the houses enter these concave gardens, flowing into the interior along with natural light.    

© Shigeo Ogawa
© Shigeo Ogawa

A similar hollow on the fourth side of the house (the street side) contains the approach. The frontage of this house is about twice as long as that of its neighbors, but because the hollow divides the façade into two sections, it fits in with the scale of the surrounding houses.  

© Shigeo Ogawa
© Shigeo Ogawa

The four indentations divide the interior space into zones that serve different functions. They are connected by a centrally located main room, which has a double-height ceiling and a lacey expanded-metal floor on the upper level. This allows soft light to enter the space from four directions, creating a living environment diametrically opposed to the one which the client previously inhabited. It is our hope that the house will allow the family to enjoy their life in this neighborhood, both now and in future generations.

© Shigeo Ogawa
© Shigeo Ogawa
Plans
Plans
© Shigeo Ogawa
© Shigeo Ogawa

View the complete gallery

About this office
Cite: "House in Matsuyacho / Shogo ARATANI Architect & Associates" 28 Sep 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/880457/house-in-matsuyacho-shogo-aratani-architect-and-associates/> ISSN 0719-8884
© Shigeo Ogawa

寝屋川之家 / 荒谷省午建筑研究所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.