the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Refurbishment
  4. United Kingdom
  5. Chris Dyson Architects
  6. 2015
  7. The Cooperage / Chris Dyson Architects

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

The Cooperage / Chris Dyson Architects

  • 03:00 - 26 September, 2017
The Cooperage / Chris Dyson Architects
The Cooperage / Chris Dyson Architects, © Peter Landers
© Peter Landers

© Peter Landers © Peter Landers © Peter Landers © Peter Landers + 35

© Peter Landers
© Peter Landers

Text description provided by the architects. After a five-year design and construction process, Chris Dyson Architects have finished extending and renovating the Cooperage, a property located on a constrained former industrial site in central London.

© Peter Landers
© Peter Landers

The building dates back to the early 1900s, and the reconfigured building clearly celebrates the remaining original elements, which had been neglected during previous renovation works in the 1990s. CDA worked meticulously to identify these opportunities, stripping back many of the recent additions to reveal and showcase the original historic fabric.

© Peter Landers
© Peter Landers

It was also crucial to rationalise the arrangements of rooms. CDA achieved this by turning the bedrooms scattered across all parts of the building, and small living room and kitchen into generous, open plan family and social spaces on the lower levels with more private bedrooms and studies at higher levels.

1st and 2nd Floor Plan
1st and 2nd Floor Plan

The owners of the home intend to grow old in the Cooperage so a sensible relationship between all of the rooms on each floor and the possibility of future adaptability were crucial. This was all made possible by expanding the existing basement and extending the building vertically.

© Peter Landers
© Peter Landers

The basement has been extended laterally to create a large open-plan family living area over which rises a triple height atrium – a space around which much of the accommodation is structured, and which brings light from the existing rooflights to the depths of the building and makes the original timber roof structure part of the living space, reconnecting the house back to its industrial heritage.

© Peter Landers
© Peter Landers

A suspended, freestanding staircase made of steel and timber is placed as an element in this space. Elegant yet functional, it runs from basement to roof, thereby rationalising the vertical circulation and paying homage to the industrial past of the building. 

© Peter Landers
© Peter Landers

The new second floor extension contains a master bedroom suite and roof terrace, with far-reaching roof-top views over south London. The extension is set back from the existing brick walls and is contemporary in design, yet drawing reference from the aesthetics of the historical site with muted, patinated bronze panels.

© Peter Landers
© Peter Landers

Despite the logistical challenges of creating spaces on a constrained site, and the previous renovation work from the 1990s, CDA have managed to strike the difficult balance between creating an innovative residential building, while also remaining loyal to the Cooperage’s history.

© Peter Landers
© Peter Landers

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Cooperage / Chris Dyson Architects" 26 Sep 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/880062/the-cooperage-chris-dyson-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.