the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Brazil
  5. FGMF Arquitetos
  6. 2016
  7. Mirante House / FGMF Arquitetos

Mirante House / FGMF Arquitetos

  • 15:00 - 27 September, 2017
Mirante House / FGMF Arquitetos
Mirante House / FGMF Arquitetos, © Rafaela Netto
© Rafaela Netto

© Rafaela Netto © Rafaela Netto © Rafaela Netto © Rafaela Netto + 36

  • Coordinators

    Ana Paula Barbosa, Gabriel Mota, Luciana Bacin, Marília Caetano, Sonia Gouveia
  • Collaborators

    Carmem Procópio, Juliana Nohara, Ligia Meirelles, Thiago Pimentel
  • Interns

    Cláudia Bicudo, Fernanda Silva, Henrique Abduch , Julian Seifert, Luiz Falavigna, Mariana Schmidt , Nara Diniz, Patricia Kupper, Rodrigo de Moura, Rodrigo Oliveira, Yara Bello
  • Constructor

    Steel Construções e Empreendimentos
  • Foundation and Structural

    Stec do Brasil Engenharia ltda
  • Electrical and Plumbing Installation

    Gavazzi Engenharia
  • Landscape Designer

    Juliana Freitas Paisagismo
  • Lighting Design

    Studio Ix
  • Interior Design

    Andrezza Alencar e FGMF
  • More Specs Less Specs
© Rafaela Netto
© Rafaela Netto

Text description provided by the architects. Since first studies, the site determined the residence’s conception logic. Some site characteristics are especially remarkable: wide lot with slightly variable width and sharp slope. In its north end, there’s a beautiful view of the artificial lake. The neighbors’ houses provoke shade and a feeling of lack of privacy on both sides of the site’s highest area.

© Rafaela Netto
© Rafaela Netto

There was a desire that the social and interaction spaces were lake-oriented (north-oriented), at the same time that there was the great need to avoid the pressure from the adjacent buildings. From these driver factors, we allocated the residence in the middle of the site, in a privileged position regarding the existent houses and ensuring to the social spaces the interesting view. Since the residence would have a long length, we chose to create semi-internal patios, responsible for ventilating and illuminating the house, in addition to providing a larger relation with nature, as desired by the owners.

© Rafaela Netto
© Rafaela Netto

With these assumptions, we designed a simple metallic structure that overcomes variable spans of approximately 11 meters. This structure would be the space’s organizing core and would be allocated exactly on the permitted site limit, in addition to being a remarkable item of the building aesthetics. The residence would arise indeed through the trimmed slabs, supported by this primary structure. And most of the fences would be in tempered glass, resting in the slabs borders, maximizing the structure’s importance.

© Rafaela Netto
© Rafaela Netto

The building’s spatiality, derived from this slab trimming conception, almost organic, provided natural illumination and a close relation to nature. The upper level floor, intimate, is designed as an irregular block supported by this structure and it holds more fences than the other floors. The residual spaces upon the social block ceiling become uncovered garden terraces to the superior floor.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
Upper Floor Plan
Upper Floor Plan

On structure’s both sides we implemented vertical brises with variable spacing (calculated based on the indoor spaces, views and neighbors), supported by the primary structure. These brises project themselves in both edges and function as a filter between the indoors and the outdoors.

© Rafaela Netto
© Rafaela Netto

The project aims to broaden the office’s experiments by creating a balance between the perception of the internal and external spaces, through a game between the structure limit, the fences positioning, building gaps, external brises and vegetation. The result is a highlighting the side spaces (on the permitted site limits) – usually relegated – to a position of the protagonist of the building’s daily life.

View the complete gallery

About this office
FGMF Arquitetos
Office
Cite: "Mirante House / FGMF Arquitetos" 27 Sep 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/880011/mirante-house-fgmf-arquitetos/> ISSN 0719-8884
© Rafaela Netto

Mirante House:栏杆构架,不仅仅让建筑看起来更美 / FGMF Arquitetos