the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Spain
  5. Guillem Carrera
  6. 2014
  7. Siena House / Guillem Carrera

Siena House / Guillem Carrera

  • 05:00 - 19 September, 2017
Siena House / Guillem Carrera
Siena House / Guillem Carrera, © Guillem Carrera
© Guillem Carrera

© Guillem Carrera © Guillem Carrera © Guillem Carrera © Guillem Carrera + 16

  • Collaborators

    Eva Crespo, Xavier Aguado, Meritxell Anglès, Manel Mata, Edgar Argemí, Xavier Foraste, Lola Tous
  • Construction Companies

    Estructuras Valades Navarro S.L., Construcciones Coma-Farella S.L., Construccions Salvat Jové S.L
  • More Specs Less Specs
© Guillem Carrera
© Guillem Carrera

Text description provided by the architects. The site is located in an urban residential low-density area surrounded by natural green areas near the sea. A large part of this sector is composed of plots with significant slopes. The observation of the site and immediate surroundings and distant highlighted that most of the houses that were built or being built in the area followed the same premise: place it in the top of plot - filling the land where the buildings are located, through the widest possible cross-volume, leaving the rest of the site as a garden with difficult use and difficult relationship with the living spaces. Resulting in a disproportionately large number of houses, that is not integrated with the environment.

© Guillem Carrera
© Guillem Carrera

Based on the consideration described above, arose from the premise that the architecture of the house was designed to have the desire to become part of the landscape of the place while achieving proper integration into the natural environment that surrounds it.

© Guillem Carrera
© Guillem Carrera

And if possible, even the steep slope that had the lot, that the different areas that make up the project in one way or another could have a relationship or visual contact with the terrain. So instead of embankments became an adaptation smooth surface, at different levels, so most of the space not built the site was useful and could participate and be part of the project with a role equivalent to that of the building.

© Guillem Carrera
© Guillem Carrera

Regarding the project, we renounced to put housing on top of the site and proposed implementation of the adaptive type of steep terrain offered plot by defining and adopting different levels comprising topographic outdoor spaces; in order to make them useful and to enable their relationship with the interior spaces.

Sections
Sections

With this decision, instead of proposing a cross-sectional width volume, we proposed a longitudinal volume where the last level of the building is located one floor below the almost the surrounding buildings. Thus, originals existing trees are preserved on the site and results in a simple shape constructed volume, less aggressive with the environment and that wants to be an architecture that inhabits the landscape. That is, the building is introduced respectfully.

© Guillem Carrera
© Guillem Carrera
Section Details
Section Details
© Guillem Carrera
© Guillem Carrera

The house articulates its spatial structure through vertical core communications and the main body that acts as a container of activities that arise auxiliary bodies or service, in a coordinated and participatory way. The semi-underground plant contains the car park, the area of health and storage spaces and facilities.

© Guillem Carrera
© Guillem Carrera

The ground floor contains the sleeping area: hygienic rooms and chambers. The first floor contains the living area: living room, kitchen and auxiliary constructed volume for guests. The volume above the first floor contains a study area and terrace look out. The interiors are considered simple, practical and comfortable for living.

Cite: "Siena House / Guillem Carrera" 19 Sep 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/879724/siena-house-guillem-carrera/> ISSN 0719-8884