the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Italy
  5. GGA gardini gibertini architects
  6. 2017
  7. AP House Urbino / GGA gardini gibertini architects

AP House Urbino / GGA gardini gibertini architects

  • 09:00 - 15 September, 2017
AP House Urbino / GGA gardini gibertini architects
AP House Urbino / GGA gardini gibertini architects, © Ezio Manciucca
© Ezio Manciucca

© Ezio Manciucca © Ezio Manciucca © Ezio Manciucca © Ezio Manciucca + 44

  • Collaborators

    arch. Andrea Bit, arch. Carlotta Micheli
  • Landscape Design

    GGA gardini gibertini architects
  • Lighting

    RossiBianchi Lighting Design
  • General Contractor

    BBF Constructions
  • Structures

    eng. Lorenzo Silvagni
  • MEP

    Silvagni & Zaccagni, eng. Alessandro Gazzoni, IET, Termoidraulica Regini
  • More Specs Less Specs
© Ezio Manciucca
© Ezio Manciucca
Location
Location

‘AP House’ bears witness to the rebirth of an ancient rural hamlet situated on the top of one of the highest hills in Urbino, highly esteemed for its landscape and environment. The new system of buildings stands on ancient remains dating back to Medieval Communes. Linked to each other on the hypogeum level, the structures rest on a red concrete platform (38 X 20 mt) dominating the surrounding landscape. The core of the houses, which forms a single housing unit, restablishes a central role to this site in the landscape, restoring a direct and empathic dialogue between new buildings and historical stratification. The structures, in their stone shell, free from any superfetations such as gutters or drainpipes andin their measured proportions, are offered to the landscape as pure, discreet and silent artifacts recovering their identity and affinity with the rural cultural matrix of the place.

© Ezio Manciucca
© Ezio Manciucca
Site Plan
Site Plan

If the project with its architectural compositions and rigor, faithfully interprets the typical formal themes  of this Italian region (Marche), in its interiors, in the treatment of the materials, the design of the plant and its furnishings, it wants to vindicate its remarkable contemporaneity.

© Ezio Manciucca
© Ezio Manciucca

The fair-face reinforced concrete structure of the internal perimeter, creates space for natural light to flood in and releases the volume from any other load-bearing element. The full functional program is arranged on three levels. In order to avoid the parking of cars and the sight of any means of transport at the garden level,the main entrance is located in the large garage in the basement. On the lower level, besides the technical and plant areas, there are all the main facilities: a cinema room, an exhibition gallery in the connecting space between the main building and its annex and a gym with an adjoining SPA. From the basement, the staircase leads directly to the heart of the main building where the view opens up over the stunning hilly landscape and the swimming pool area. The ground floor, completely projected towards the outdoors, has no continuity solution with the garden: This is the living room, dining room, kitchen and private studio space.

© Ezio Manciucca
© Ezio Manciucca

On the first floor, arranged around a large balustraded landing, is the master apartment and two double bedrooms with thier suite restrooms.The furniture design, created entirely by GGA architects and made of natural walnut wood, qualifies and creates order in each room concealing service areas and plant and technology components. The annex, with its wooden frame structure, is a barn memory which is often a constant presence in this scenery. A third building is located in the garden upon a little artificial hill. In its basement there is a storage room for the gardening equipment and a barbecue on the ground floor. This part of the garden, with its disaligned geometry made of Corten steps and grass, wants to slightly break away from the severeness of the whole outdoor composition.

© Ezio Manciucca
© Ezio Manciucca

The energy supply, which is only electrical, is guaranteed by an extensive photovoltaic system hidden in the grounds of the property and located at a distance from the buildings. 

© Ezio Manciucca
© Ezio Manciucca
Section / Elevation
Section / Elevation
Cite: "AP House Urbino / GGA gardini gibertini architects" 15 Sep 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/879658/ap-house-urbino-gga-gardini-gibertini-architects/> ISSN 0719-8884
© Ezio Manciucca

与石头对话,听传统建造的故事 AP House Urbino / GGA gardini gibertini architects