the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Retail
  4. India
  5. I-Con Architects and Urban Planners
  6. 2017
  7. Mobile Retail Space / I-Con Architects and Urban Planners

Mobile Retail Space / I-Con Architects and Urban Planners

  • 19:00 - 16 September, 2017
Mobile Retail Space / I-Con Architects and Urban Planners
Mobile Retail Space  / I-Con Architects and Urban Planners, © Nouman Malik
© Nouman Malik

© Nouman Malik © Nouman Malik © Nouman Malik © Nouman Malik + 29

  • Team

    Vishal Akabari, Chetna Shethiya
  • Client

    Dev Mobile
  • Consultantes

    Savan Kakadiya Associates
  • More Specs Less Specs
© Nouman Malik
© Nouman Malik

Located on the main street of Rajkot city, the site with a built area of 152 SQ.M spanning over two floors was provided to design a mobile retail store. The store was conceptualized to accentuate the retails, by depicting the importance of connectivity, while possessing an essence of tradition. Connection and intimacy is reflected through a soft transition in varying brick technology and a warm earthy colour palette.

© Nouman Malik
© Nouman Malik

The outer brick jali façade acts like a porous skin creating curiosity, to encourage the passerby to flow in and get diluted into the retail atmosphere. The bricks are weaved into 19 mm diameter steel rods. The steel bars projecting beyond the bricks depicts antenna that catches the connection frequencies.

Diagram
Diagram

The cutout in the façade allows a vertical visual connectivity from the road to the display window by forming a frame to it. The front face display is emphasized with waste wood and a background of traditional style window shutters.

The foreground allows a greater footfall in the open to sky space for temporary display and gatherings with planters placed to treat the existing manholes aesthetically. The ground floor space is a straight access to mobile accessories section and the owner’s chamber.

© Nouman Malik
© Nouman Malik

As one reaches the mid-landing, the display squares along the way takes one through a journey of evolution and innovation in telephone in the field of telecommunication to create an exciting experience beyond retail.

While the floor and walls are cladded in bricks, the furniture is carved from waste wood and glass to provide a sense of visual neutrality. The brick holes create a visual disguise of extended connectivity.

© Nouman Malik
© Nouman Malik

The counters were designed along the periphery in a rectangular loop arrangement to increase a wider angle view and a central seating to generate a two-way moment, creating curiosity to browse around and engage into cross shopping.

Customers can sit calmly while having an in-store experience and a two way perception of the display (shelf and the counter). The continuous display shelf depicts the telecommunication frequency graph with a warm inviting brick backdrop.

© Nouman Malik
© Nouman Malik

The re-used waste paper tube lighting creates a majestic ceiling chandelier enhancing the dramatic character of the space and a distinctive view of technological virtual display.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Mobile Retail Space / I-Con Architects and Urban Planners" 16 Sep 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/879656/mobile-retail-space-i-con-architects-and-urban-planners/> ISSN 0719-8884
© Nouman Malik

Mobile Retail Space / I-Con Architects and Urban Planners

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.