the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Adaptive Reuse
  4. Japan
  5. Hidenori Tsuboi Architects
  6. 2017
  7. Anfrum Hair Salon / Hidenori Tsuboi Architects

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Anfrum Hair Salon / Hidenori Tsuboi Architects

  • 19:00 - 13 September, 2017
Anfrum Hair Salon / Hidenori Tsuboi Architects
Anfrum Hair Salon / Hidenori Tsuboi Architects, © Daisuke Shima
© Daisuke Shima

© Daisuke Shima © Daisuke Shima © Daisuke Shima © Daisuke Shima + 11

  • Architects

  • Location

    Uehonmachinishi, Chuo Ward, Osaka, Osaka Prefecture 542-0062, Japan
  • Lead Architect

    Hidenori Tsuboi
  • Area

    55.8 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

© Daisuke Shima
© Daisuke Shima

Text description provided by the architects. This is a plan of a hair salon located in Tanimachi 6-chome, Osaka, at the top of a narrow alley (about 50 meters long) in which there are many old wooden houses. Run by a female owner herself, it is simply composed of a styling station and a shampoo booth.

© Daisuke Shima
© Daisuke Shima
Floor Plan
Floor Plan
© Daisuke Shima
© Daisuke Shima

Since the salon is a one-to-one private space between the hair stylist and customer, she requested to design it for customers to move freely around the salon, not sitting down at the seat all the time.

© Daisuke Shima
© Daisuke Shima

As such, a large table sits in the center of the salon where customers can wait, read magazines, drink coffee, or engage in consultations with the hairstylist. There is enough space around the table for them to move freely. This table will display books and artwork that reflect the style and personality of the salon, and be a trigger for conversations.

© Daisuke Shima
© Daisuke Shima

Other than a staff room, it is a continuing space that does not have a partition wall. To give a sense of unity, I reduced certain elements as much as possible by limiting the materials and colors used and utilizing existing steel columns and beams. Even with its simple style, this salon is also designed to have a feminine atmosphere which reflects the owner.

© Daisuke Shima
© Daisuke Shima

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Hidenori Tsuboi Architects
Office
Cite: "Anfrum Hair Salon / Hidenori Tsuboi Architects" 13 Sep 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/879492/anfrum-hair-salon-hidenori-tsuboi-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.