the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. MVRDV Breaks Ground on Mixed-Use "Valley" to Inject Life into Amsterdam's Business District

MVRDV Breaks Ground on Mixed-Use "Valley" to Inject Life into Amsterdam's Business District

MVRDV Breaks Ground on Mixed-Use "Valley" to Inject Life into Amsterdam's Business District
MVRDV Breaks Ground on Mixed-Use "Valley" to Inject Life into Amsterdam's Business District, © Vero Visuals / MVRDV
© Vero Visuals / MVRDV

MVRDV has broken ground on “Valley” (previously known as P15 Ravel Plaza), a 75,000-square-meter mixed-use building located within the Zuidas business district of Amsterdam. Featuring residential units, offices, parking, a sky bar and retail and cultural space, the building will inject a sense of life and excitement into the neighborhood, transforming the district into a more varied and liveable urban quarter.

© MVRDV © Vero Visuals / MVRDV © Vero Visuals / MVRDV © MVRDV + 29

© Vero Visuals / MVRDV
© Vero Visuals / MVRDV

The project takes the form of green-terraced stacked boxed that rise to three peaks of different heights, the tallest capping out at 100 meters with the two-story Sky Bar. These residential towers sit on top of a publicly-accessible plinth, where a pedestrian path runs from street level up along terraced roof gardens to the central valley area on the 4th and 5th floors that features a year-round landscape designed by Piet Oudolf.

Clad in a carved natural stone facade, the form has been parametrically designed to allow sunlight to penetrate throughout all of the complex’s 196 apartments, all of which feature a unique floor plan. Driven by the concept of transition between the existing business typologies and the new mixed-use structure, MVRDV set out to create an outward looking structure that was both respectful of its neighbors and boldly innovative.

© MVRDV
© MVRDV
© MVRDV
© MVRDV

“By placing the residential volumes on top of the multifunctional plinth and pushing them to the very edge of the envelope, the resulting volume reads as one single entity. In mirroring the corporate surroundings through its reflective exterior façade, the design acknowledges its corporate heritage and visually connects to its immediate neighbours,” explain MVRDV. “In direct contrast to this, the inner façade is defined by a series of rugged, stone terraces with large planters, covering the building in vegetation and bringing a sense of human scale to the volume. Through this opposing treatment of the facades, the duality of the resulting volume, which is reminiscent of a carved out block, is expressed: The corporate vs the residential. The XL vs the human scale.

© Vero Visuals / MVRDV
© Vero Visuals / MVRDV

“Valley combines residential apartments with a green environment that offers panoramic views of Amsterdam,” added Winy Maas, MVRDV co-founder. “A lively plinth offering a range of commercial activities has some offices above and is topped finally with residences. The carving out of the resulting block ensures that it becomes less introverted than existing buildings in the Zuidas. There will be many terraces, both private and public, filled with people, flowers, plants and outdoor seating.”

With construction now underway, the project aiming toward a BREEAM-NL Excellent rating for sustainability upon completion in 2021.

Learn more about the project here.

News via MVRDV.

  • Architects

  • Location

    Zuidas, Amsterdam, The Netherlands
  • Competition Team

    Winy Maas with Jeroen Zuidgeest, Anton Wubben, Luca Moscelli, Sanne van Manen, Elien Deceuninck, Marco Gazzola, Jack Penford Baker, Brygida Zawadzka, Francis Liesting, Annette Lam and Hannah Knudsen
  • Design Team

    Winy Maas with Jeroen Zuidgeest, Gijs Rikken, Gideon Maasland, Guido Boeters, Wietse Elswijk, Saimon Gomez Idiakez, Rik Lambers, Javier Lopez-Menchero, Sanne van Manen, Stephanie McNamara, Thijs van Oostrum, Frank Smit, Boudewijn Thomas, Maria Vasiloglou and Laurens Veth
  • Client

    OVG Real Estate, The Netherlands
  • Investor

    RJB Group of Companies
  • Contractor

    G&S Bouw B.V. and Boele & Van Eesteren B.V.
  • Landscape Design

    DeltaVorm Groep & Piet Oudolf, Utrecht, The Netherlands
  • Engineering

    Inbo, Amsterdam, The Netherlands
  • Cost Calculator

    BBN adviseurs, Houten, The Netherlands
  • Structural Engineer

    Van Rossum Raadgevende Ingenieurs, Amsterdam, The Netherlands
  • Installations

    Deerns, The Hague, The Netherlands
  • Building Physics

    DGMR, The Hague, The Netherlands
  • Parametric Façade Design

    ARUP, Amsterdam, The Netherlands
  • Real Estate Consultant

    CBRE, Amsterdam, The Netherlands and Heeren Makelaars, Amsterdam, The Netherlands
  • Images

    Vero Visuals, Rotterdam, The Netherlands
  • Diagrams and Drawings

  • Graphic Design

    PlusOne, Amsterdam, The Netherlands
  • Model

    made by mistake, Rotterdam, The Netherlands
  • Area

    75000.0 m2
  • Photographs

View the complete gallery

Cite: Patrick Lynch. "MVRDV Breaks Ground on Mixed-Use "Valley" to Inject Life into Amsterdam's Business District" 05 Sep 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/879113/mvrdv-breaks-ground-on-mixed-use-valley-to-inject-life-into-amsterdams-business-district/> ISSN 0719-8884
© Vero Visuals / MVRDV

阿姆斯特丹商业区的新活力,MVRDV 设计的多功能“山谷”大楼破土动工